Dacian Cioloș, despre compensațiile pentru fermieri: ”Nici a doua tranșă de bani nu va rezolva problemele”

4

Europarlamentarul Dacian Cioloș susține că Ministerul Agriculturii nu a trimis datele de care era nevoie pentru a obține mai mulți bani de la Comisia Europeană, pentru a compensa pierderile suferite de fermieri. Totodată, acesta susține că distorsiunile din piață nu trebuie puse pe seama fermierilor ucraineni, ci pe cea a traderilor de cereale din Europa, care au preferat să cumpere marfa din Ucraina la prețuri reduse.

Fostul premier a explicat pentru AGRO TV cum ar fi trebuit abordată negocierea cu Comisia Europeană, astfel încât România să primească o sumă mai consistentă de bani.

”Nu producătorii ucraineni își vând marfa pe teritoriul UE, haideți să fim sinceri; e vorba de traderi de pe teritoriul UE, care cumpără cereale din Ucraina și pun presiune pe prețul din Uniunea Europeană. Producătorii din Ucraina vând acum la orice preț, numai să scape de ele. (…) Eu asta am reproșat ministrului, asta i-am spus și comisarului european, că în astfel de situații nu sunt suficiente datele macro economice de piață. Prețul din Portul Constanța nu reflectă situația de pe teren, la nivel de fermă.

Aici este disputa mea cu Ministerul Agriculturii, pentru că ei spun că au trimis datele ca Comisie și Comisia e de vină că nu ne-a dat mai mulți bani. Comisia Europeană nu are de unde să adune date de pe teren, decât de la statele membre. Eu, să fiu în locul ministrului, aș fi făcut un eșantion cu prețul la poarta fermei, ca să arăt că prețul la poarta fermei e mai mic decât prețul declarat la nivel național, care e prețul declarat de traderi, de fapt. În felul acesta i-aș fi demonstrat comisarului și Comisiei Europene că suma de compensări pe care o propun ei nu este suficientă, pentru că nu acoperă pierderea la nivelul fermei.

De aceea, sumele care au fost acordate până acum în prima tranșă pentru compensări sunt mici. În sfârșit, Comisia este de acord să mai vină cu o a doua tranșă, chiar ieri am avut o discuție cu șeful de cabinet al Ursulei von der Leyen pe subiectul acesta. Însă i-am spus și lui că nici a doua tranșă nu va rezolva problema, pentru că nu face decât să acopere pierderi din trecut”, a precizat Dacian Cioloș pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

video
play-sharp-fill