Date de ULTIMĂ ORĂ privind prognozele de recoltă: Va fi mult grâu românesc în 2023!

3

Grâul românesc arată bine în 2023, iar ultimele date despre prognozele de recoltă indică o creștere semnificativă a nivelului de producție de anul acesta față de anul trecut, dar și față de media ultimilor cinci ani. Potrivit MARS, instrumentul prin care Comisia Europeană monitorizează starea culturilor, se așteaptă o creștere de 0,4 tone/hectar la producția medie de grâu din România în 2023.

Potrivit datelor publicate de Comisia Europeană, estimarea productivității medii pentru grâul românesc de anul acesta este de 4,66 tone/hectar. Dacă corelăm aceste date cu suprafața totală însămânțată, recolta totală de grâu din România în 2023 ar urma să se ridice la aproximativ 9,8 milioane de tone.

Specialiștii din piața agro susțin, însă, că producția totală ar putea ajunge la valori și mai mari, având în vedere situația actuală din teren. Potrivit lor, starea culturilor din acest moment este comparabilă cu anul 2021, atunci când s-au înregistrat producții record.

”Productivitatea medie a României, în anii buni, se cifrează între 4,70 și 4,90 tone/hectar. În momentul acesta suntem la 4,66 tone/hectar, suntem foarte aproape de această plajă de productivitate care ne poate permite un rezultat de peste 10 milioane de tone. Astfel de rezultate au fost obținute în vara anilor 2017, 2018 și 2021”, a explicat Gabriel Razi, analist al piețelor de mărfuri agricole, în podcastul AgroBrane.

Conform raportului publicat de Comisia Europeană, România se află pe locul doi în ceea ce privește creșterea producției medii de grâu la hectar față de anul trecut. Creșterea înregistrată de țara noastră este de 12% în acest moment, sub Ungaria, care are un plus de 30%. Raportul complet poate fi citit AICI.