Daea refuză reducerea proporțională a consumului de pesticide: „România este un reper!”

4

România consideră că reducerea consumului de pesticide la un nivel proporțional cu nivelul actual de produse de protecție a plantelor utilizat de fiecare stat membru UE va afecta nivelul de producție și ducând la falimentul multor fermierilor, a declarat, marți, ministrul Petre Daea la reuniunea Consiliului pentru Agricultură și Pescuit – AgriFish, de la Luxemburg.

În intervenția sa, Daea a făcut referire la documentul „Preocupări legate de proiectul de act normativ privind utilizarea durabilă a produselor de protecţie a plantelor şi menţinerea unui nivel adecvat de sănătate a plantelor fitosanitară adecvată în UE”, iniţiat de Letonia și susținut de Bulgaria, Cehă, Ungaria, Lituania, Polonia și România.

„Alături de celelalte şapte state semnatare, România se pronunţă pentru menţinerea unei stări fitosanitare adecvate a plantelor şi a produselor vegetale. Scopul esenţial al produselor de protecţie a plantelor este de a menţine un nivel ridicat al producţiilor agricole. România este un exportator important pe pieţele terţe şi are tot interesul ca producţia agricolă naţională să respecte Standardele Internaţionale pentru Măsuri Fitosanitare. România este, de asemenea, statul membru cu cea mai mică cantitate de substanţă utilizată la unitatea de suprafaţă. Faţă de media europeană de 2,2 kg/ha, România foloseşte doar 0,64 kg/ha”, a menţionat Petre Daea.

Potrivit ministrului român al agriculturii, o reducere cu 35% ar afecta nivelul de producție al țării noastre, ducând, de asemenea, la falimentul multor fermieri. 

„Nu putem fi de acord cu acest nivel de reducere, România fiind ţara care nu face exces de consum de pesticide, ci, dimpotrivă, poate fi considerată un reper. De aceea, considerăm că reducerea proporţională nu este o soluţie”, a afirmat Petre Daea.

Printre celelate teme abordate marți la reuniunea Consiliului AgriFish s-au mai regăsit proiectul de Regulament privind instituirea unui cadru de certificare al UE pentru absorbțiile de dioxid de carbon, stabilirea unor noi niveluri maxime, mai mici, pentru substanțele poli- și perfluoroalchilate (PFAS) în produsele alimentare precum și aspecte legate de măsurile propuse de Comisia Europeană privind criza provocată de cerealele din Ucraina, o temă pentru care executivul european și-a asumat exclusivitatea asupra unei viitoare informări.