De ce nu s-a plătit toată subvenția de criză pentru crescătorii de bovine? George Scarlat explică

8
De ce nu s-a plătit toată subvenția de criză pentru crescătorii de bovine? George Scarlat explică

Subvenția de criză de 100 euro/cap de animal pentru fermierii afectați de pandemie este plătită doar parțial către fermieri. Potrivit informațiilor venite atât de la fermieri, cât și din cadrul Ministerului Agriculturii, APIA a început să autorizeze la plată beneficiarii, respectiv fermierii mari care au peste 90 de bovine.

Crescătorii de bovine însă nu primesc anul acesta ajutorul de stat integral, ci doar o parte, aproximativ două treimi din valoarea promisă. Fostul secretar de stat din Ministerul Agriculturii, George Scarlat, a fost invitatul lui Ovidiu Ghinea în emisiunea ”Agricultura la Raport” și a explicat în detaliu de ce s-a ajuns la această situație.

”Cu privire la ordonanța 149 privind ajutoarele COVID, mi-a părut foarte rău, pentru că împreună cu specialiști din APIA, din minister și cu reprezentanți ai sectorului am căzut de acord pe schema de ajutor, acel maxim de 100 euro/cap de animal pentru exploatațiile mai mari de 91 de capete de bovine.

Din păcate, în momentul în care au existat solicitările, a existat o oarecare disfuncționalitate între APIA și Minister, recunosc. Din păcate, suma de 35,7 milioane care a fost alocată pentru această schemă de ajutor a fost insuficientă. De ce? Pentru că de la cei aproximativ 370 de beneficiari cu un efectiv de 75.000 vaci de lapte, din păcate, au existat 159 de beneficiari în plus cu un efectiv de aproximativ 34.000 capete în plus. Dacă facem un calcul simplu, înseamnă o medie de 215 capete în plus per exploatație”, a explicat Scarlat.

Noul președinte al Comisiei de Agricultură din Senatul României a subliniat că va face toate demersurile pentru ca această schemă de ajutor să fie prelungită și în 2021, astfel încât crescătorii de bovine să primească întreaga sumă de bani promisă.

”Eu îmi iau angajamentul față de fermieri ca în 2021, printr-o scrisoare deschisă în fața Comisiei, să încercăm să solicităm prelungirea cadrului temporar de ajutoare de stat care expiră la 31 decembrie 2020 și pentru anul 2021 și încercăm să venim cu această schemă de ajutor și anul viitor, cel puțin să acoperim ajutoarele promise”, a precizat George Scarlat pentru AGRO TV.