Decidenții europeni vor să-i plătească pe fermieri pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră provenite de la animale

17
Decidenții europeni vor să-i plătească pe fermieri pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră provenite de la animale

Emisiile de gaze cu efect de seră, pe masa Executivului european. Joi, 14 ianuarie 2021, Comisia Europeană (CE) a publicat o listă cu potențialele practici agricole finanțabile prin intermediul viitoarelor ecoscheme, parte a noii Politici Agricole Comune (PAC).

Printre altele, decidenții de la Bruxelles propun ca fermierii să poată obține finanțare europeană în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră provenite de la efectivele de animale sau să extindă agricultura ecologică.

În cadrul reformei PAC, aflată în prezent în curs de negociere între Parlamentul European și Consiliul European, programele ecologice reprezintă un nou instrument menit să-i recompenseze pe acei fermieri care aleg să meargă mai departe în ceea ce privește protecția mediului și acțiunile în domeniul climei.

Această listă urmărește să contribuie la dezbaterea privind reforma PAC și rolul acesteia în atingerea obiectivelor Pactului verde european.

Totodată, documentul CE sporește transparența procesului de elaborare a planurilor strategice PAC și le oferă fermierilor, administrațiilor, oamenilor de știință, precum și părților interesate o bază pentru discuțiile ulterioare cu privire la utilizarea optimă a acestui nou instrument.

„Viitoarea PAC va juca un rol vital în gestionarea tranziției către un sistem alimentar durabil și în sprijinirea fermierilor europeni pe tot parcursul acesteia. Programele ecologice vor contribui în mod semnificativ la această tranziție și la îndeplinirea obiectivelor Pactului verde. Comisia a publicat Strategia «De la fermă la consumator» și «Strategia în domeniul biodiversității» în mai 2020”, se precizează într-un comunicat remis la redacție de Comisie.

Zero emisii de gaze cu efect de seră până în 2050

Contribuția sectorului agriculturii la emisiile de gaze cu efect de seră din UE este de aproximativ 10%, iar obiectivul blocului comunitar îl reprezintă zero emisii până în 2050.

Pentru noul exercițiu bugetar, PAC va absorbi 387 miliarde de euro din viitorul buget UE, cheltuielile în agricultură fiind împărțite între plățile directe pentru fermieri și alte măsuri de sprijin pentru dezvoltarea rurală.

Negociatorii UE dezbat intens dacă să cheltuiască 20% sau 30% din plățile pentru fermieri pe programe de protejare a mediului. Joi, Comisia Europeană a anunțat ce ar putea include „ecoschemele”.

Printre sugestiile Executivului comunitar se află agricultura ecologică, folosirea aditivilor pentru furaje pentru a reduce nivelul de metan – un gaz de seră puternic – emanat de animale și stocarea carbonului în sol.

Potrivit Reuters, asociația fermierilor europeni Copa Cogeca a salutat sugestiile, dar a avertizat că „trebuie menținut caracterul voluntar pentru fermieri al acestor potențiale practici, propuse de Comisia Europeană”.

Sugestia Executivului comunitar de a-i plăti pe fermieri pentru îmbunătățirea „condițiilor în care trăiesc animalele va ajunge să fie percepută ca o subvenţie ascunsă pentru sectorul creșterii animalelor, intens poluator”, a afirmat la rândul său Celia Nyssens, de la Biroul European de Mediu.

„O abordare mai flexibilă”

Executivul european și-a prezentat propunerile de reformă a PAC în 2018 și a introdus cu această ocazie o abordare mai flexibilă, mai bazată pe performanță și pe rezultate, care ține seama de condițiile și de nevoile locale, sporind în același timp ambițiile la nivelul UE în ceea ce privește durabilitatea.

Parlamentul European și Consiliul au convenit asupra pozițiilor lor de negociere privind reforma PAC la 23, respectiv 21 octombrie 2020, ceea ce a permis începerea trialogurilor la 10 noiembrie 2020.

„CE este hotărâtă să își joace pe deplin rolul la negocierile din cadrul trialogului privind PAC, în calitate de intermediar onest între colegiuitori și de forță motrice către o mai mare sustenabilitate în vederea îndeplinirii obiectivelor Pactului verde european”, se mai menționează în documentul de presă.