Secretar de stat MADR: Anul acesta cadastrăm restul fermelor piscicole din România

8
Secretar de stat MADR: Anul acesta cadastrăm restul fermelor piscicole din România

Sectorul acvaculturii din România se zbate între viață și moarte de ani de zile. Investitorii în fermele piscicole așteaptă o mai mare implicare din partea statului în soluționarea problemelor acestui sector. Lipsa actelor de proprietate și întârzierile în eliberarea contractelor de concesionare sunt impedimente majore care îi împiedică pe aceștia să-și dezvolte fermele și să primească licența de acvacultură. Subiectul a fost abordat în emisiunea ”Agricultura la Raport”, unde Ovidiu Ghinea a adus la masa discuțiilor atât fermieri din sector, cât și oficiali cu putere de decizie de la Ministerul Agriculturii.

”Fiecare tonă de pește produsă în România lasă la bugetul țării 500 de euro. Avem situații hilare din punct de vedere al proprietății. Poți să ai activ care se numește dig fără să ai în proprietate terenul de dedesubt. Unde duce treaba asta? Nu poți să iei credit bancar, nu poți să asiguri, nu poți să pui instrumente financiare cum vor veni de acum încolo alături de fonduri europene, nu poți să introduci acesta active în circuitul economic direct”, a precizat George Ionescu, vicepreședintele Patronatului Peștelui din România.

În acest context, secretarul de stat MADR specializat pe sectorul acvaculturii, Gheorghe Ștefan, a precizat că în bugetul de anul acesta, Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură are la dispoziție 8 milioane de euro pentru a realiza cadastrarea celor 28.000 de hectare de ferme piscicole necadastrate.

”Noi am prins în bugetul Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură pe anul acesta 8 milioane de euro pentru costurile cu cadastrarea, să facem cadastrarea restului de 28.000 hectare de ferme piscicole pe care România le are și terenul este necadastrat. Situație în care fermierul este proprietarul activului, dar nu are terenul intabulat sub dig și nici cel al lacului din interiorul digului. Ce se întâmplă în situația asta? Fermierul nu are licență de acvacultură, deci la ora asta România nu are licență de acvacultură pe 28.000 hectare din proprietatea ei, adică aproximativ 40% din suprafața totală.

Eu vă promit că anul acesta o facem pentru că am pus banii și mă bucur că primul ministru este economist de meserie. Dacă noi reușim cadastrarea tuturor fermelor piscicole anul acesta, în trei ani de zile, statul își recuperează banii pe această cadastrare doar din concesiune, nu vorbim de producția adusă în piață. Deci scoatem la lumină o mare parte din acea producție clamată, care acum nu e impozabilă, nu e fiscalizată și creează atâtea probleme”, a precizat secretarul de stat Gheorghe Ștefan.

Este important de precizat că țara noastră pierde foarte mulți bani prin aceste suprafețe neconcesionate, pentru că aceste ferme piscicole nu pot accesa fonduri europene pentru a se dezvolta. Un alt fermier atrage atenția că există multe ferme care se află în paragină la acest moment, care ar putea fi puse pe picioare și ar putea deveni performante dacă ar avea posibilitatea să acceseze bani europeni.