Decizia UE privind mărfurile din Ucraina: S-a mai prelungit un an!

1

O veste extrem de importantă cu privire la mărfurile din Ucraina a venit joi, pe Twitter, din partea Consiliului Uniunii Europene: în cadrul unei reuniuni a miniștrilor europeni ai comerțului s-a convenit prelungirea cu încă un an, până în iunie 2024, a suspendării tuturor tarifelor vamale, cotelor şi măsurilor de apărare vizând exporturile Ucrainei în UE, informează agenția Reuters, citată de AGERPRES.

Decizia vine după ce recent a fost îndepărtat un embargou cu privire la importurile de cereale din Ucraina impus de unele state UE.

Reamintim că, începând cu luna iunie 2022, Uniunea Europeană a eliminat tarifele vamale şi alte restricţii pentru exporturile Ucrainei, pentru o perioadă iniţială de 12 luni, iar țările membre din Est au devenit rute de tranzit pentru cerealele ucrainene care nu mai pot fi exportate prin porturile de la Marea Neagră. Măsura a declanşat plângeri din partea organizaţiilor fermierilor, culminând cu decizia din luna aprilie a Poloniei şi Ungariei de a interzice unele importuri de cereale din Ucraina.

Potrivit unei decizii recente a Comisiei Europene, în schimbul unor compensații de 100 de milioane de euro, Ungaria, Polonia, Bulgaria, România şi Slovacia vor interzice, până la 5 iunie a.c., vânzările pe piaţa internă pentru anumite cereale din Ucraina, dar vor permite tranzitul lor pentru a fi exportate în altă parte.

Parlamentul European a sprijinit deja propunerea care vizează suspendarea tarifelor vamale pentru importurile din Ucraina.