Dezastrul pășunilor – Acuzații din partea fermierilor: ”Primarii le folosesc în scop electoral”

3

Crescătorii de animale din România au ajuns la capătul puterilor, iar problema pășunilor nu face altceva decât să le adâncească cuțitul în rană. Potrivit acestora, în foarte multe comune din țară, primarii se folosesc de pășuni în scopuri electoral și refuză să atribuie terenurile într-o formulă echitabilă, după merit.

”Oare primarii în România sunt stat în stat? Oare pășunile, sutele de mii de hectare de pășune păstorite de comune, de ce nu sunt date fermierilor? Primarii aceia își bat joc de crescătorii de animale, de concetățenii lor.

În județul Alba, spre exemplu, este o comună care are 1.350 de hectare de pășune. Știți cât scoate la licitație, cu condiții aiurea? 350 de hectare. Cu restul nu știe nimeni ce se întâmplă. În județul Vâlcea avem tineri care s-au întors acasă și care au gospodării extraordinar de frumoase, au islaz de 50 de hectare peste drum, dar nu vrea primarul să i-l dea, îl duce la 10 kilometri la pășunat. În județul Olt, dacă un fermier are 500 de oi și altul are 100 de oi, cel cu 100 primește 200 de hectare, iar celui cu 500 de oi îi dă 30 de hectare, pentru că așa vrea primarul”, a precizat Constanța Ștefan, reprezentantă a crescătorilor de ovine, pentru AGRO TV.

Acest fenomen afectează atât situația crescătorilor de animale, cât și veniturile comunei în sine, însă primarilor nu le pasă de aceste lucruri, mai spun fermierii. Având în vedere că situația se întâmplă deja de foarte multă vreme, crescătorii solicită o lege în acest sens, care să prevadă sancțiuni dure pentru primarii care nu atribuie pășunile în mod corect.

”Vreau să le spun parlamentarilor, care au curajul, să ia legătura cu noi și să facem o lege prin care cei care au în administrare aceste pășuni și nu le închiriază, să fie sancționați. Nimeni nu are curajul să se ia de primari, pentru că ei folosesc în scop electoral aceste pășuni”, a mai spus Constanța Ștefan în emisiunea ”Agricultura la Raport”.