Decizie a autorităților tulcene care vizează activitatea unui incinerator de animale. „Leşurile găsite pe un teren (…) sunt ale ovinelor înecate în urmă cu peste un an”

2
Decizie a autorităților tulcene care vizează activitatea unui incinerator de animale. „Leşurile găsite pe un teren (…) sunt ale ovinelor înecate în urmă cu peste un an”

Suspiciunile autorităților tulcene, cum că ovinele înecate în urmă cu peste un an în Portul Midia ar fi fost îngropate în loc să fie incinerate, s-au concretizat prin suspendarea activității singurului incinerator de animale din județul amintit mai sus, până la remedierea neconformităților.

Concret, pe lângă măsura restrictivă impusă de Direcția Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Tulcea, miercuri, 20 ianuarie 2021, ca urmare a unui control de specialitate, proprietarul incineratorului va trebui să scoată din buzunar suma de 1.200 de lei sub formă de sancțiune pecuniară, scriu cei de la Agerpres.

Într-o declarație pentru agenția de presă citată, Mitică Tuchilă, șeful DSVSA județeană, a precizat că printre principalele neconformități depistate se regăsesc și depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor animaliere care nu sunt supuse consumului uman, respectiv nerespectarea fluxului din unitate.

Suspiciunea procurorilor, explicată de șeful DSVSA Tulcea

Anchetatorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța au menționat în context că leșurile găsite pe un teren din apropierea incineratorului sunt ale ovinelor înecate în urmă cu peste un an în Portul Midia. Și asta în condițiile în care DSVSA a avut un angajat care a monitorizat activitatea de incinerare a leșurilor oilor înecate.

În acest context, șeful DSVSA a explicat suspiciunea procurorilor prin faptul că medicul veterinar nu a putut monitoriza tot procesul.

„Angajatul DSVSA a recepționat transporturile venite din portul Midia și a asistat la o parte din incinerare. Procesul a fost continuu timp de 15 zile, au fost 26 de transporturi, iar unitatea respectivă a lucrat și în schimbul al doilea și în al treilea, timp în care medicul veterinar nu a mai stat acolo”, a precizat Tuchilă, care a mai menționat că, în prezent, nu există certitudinea că pe terenul de lângă incinerator sunt ovine din nava eșuată în Portul Midia.

„Nu avem certitudinea că sunt animale din vasul scufundat. S-au găsit și schelete de porci și părți anatomice din ovine. Aceste probe au fost direcționate către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală din București și s-au cerut anumite analize, printre care și detectarea bacilului antraxului, deoarece în media a apărut informația că anumite cadavre sunt purtătoare de antrax.

În județul Tulcea, în ultimii zece ani, nu am avut antrax. Există campanii de vaccinare împotriva antraxului și excludem în totalitate existența antraxului”, a mai adăugat oficialul DSVSA.

Ce-au constatat procurorii în cazul oilor îngropate pe un teren din zona Smârdan

În noaptea de 20 spre 21 ianuarie 2021, Parchetul de pe lângă Curtea de apel Constanța anunța că a pus în aplicare două mandate de percheziții domiciliare în orașul Măcin, în vederea stabilirii legalității modului în care s-a derulat incinerarea ovinelor înecate pe nava Queen Hind, eșuată în luna noiembrie 2019, în Portul Midia.

Rezultatele demersurilor investigative ale procurorilor spun că mare parte din deșeurile animale nu au fost distruse prin incinerare, ci au fost îngropate pe un teren din zona Smârdan.

„În cauză au fost delegaţi poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea, Agenţia Protecţia Mediului – Tulcea, Direcţia de Sănătate Publică – Tulcea, pentru stabilirea legalităţii modului cum s-a derulat activitatea de incinerare a ovinelor înecate pe nava eşuată în luna noiembrie 2019 în Portul Midia.

În urma activităţilor desfăşurate la faţa locului, s-a stabilit faptul că mare parte dintre deşeurile animale nu au fost distruse prin incinerare, ci au fost îngropate pe un teren viran din localitate”, se menţionează în comunicatul citat de agenția națională de presă.

Garda de Mediu spune altceva

Tot joi, comisarul-șef al Gărzii de Mediu, Nicolae Acceleanu, a precizat la rândul său că este foarte puțin probabil ca leșurile animalelor descoperite recent să aparțină integral ovinelor înecate în Portul Midia.

„Cadavrele de acolo sunt și de oi, și de vaci, și de porci. Transportul leșurilor din Portul Midia a fost asigurat de jandarmi din Constanța și din Tulcea, iar un medic veterinar a supravegheat incinerarea animalelor. Au fost prelevate probe și crotalii de la cadavre și se va stabili dacă animalele provin din transportul acela”, a afirmat șeful Gărzii de Mediu.

În plus, acesta a mai precizat că societatea din comuna Smârdan este singura din țară care poate prelua animale întregi pentru incinerare și a apreciat că pericolul din zona Smârdan este reprezentat și de o posibilă contaminare a pânzei freatice.

„Trebuie să se preleveze probe și în urma analizelor de laborator se va stabili ce trebuie să facă”, a mai spus Nicolae Acceleanu.