Furtul din pădure va fi mult diminuat. Promisiunea unui ministru se bazează pe funcționalitatea SUMAL 2.0

4
Furtul din pădure va fi mult diminuat. Promisiunea unui ministru se bazează pe funcționalitatea SUMAL 2.0

Doar nouă zile ne mai despart de lansarea noului sistem informatic integrat de urmărire a materialului lemnos (SUMAL 2.0).

Potrivit precizărilor făcute de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, joi, 21 ianuarie 2021, la Craiova, demersul ar putea duce la diminuarea posibilitatea defrișărilor ilegale și a furtului din pădure.

„SUMAL, la care lucrăm la intensitate maximă, va fi lansat la 31 ianuarie. Nu este o soluție magică în domeniul forestier, dar va diminua posibilitatea de a fura din pădure. În ciuda eforturilor, probabil că vor fi sincopele caracteristice unui sistem informatic nou şi lansat în producție, dar nu facem niciun pas înapoi, respectăm data de 31 ianuarie.

Respectăm principiile care stau la baza acestui sistem informatic, adică controlul informatic asupra cantităților de masă lemnoasă care sunt puse în valoare şi sunt destinate exploatării, controlul sistemului informatic şi control GPS pe tot ce înseamnă controlul masei lemnoase din pădure până la primul punct de depozitare, control informatic şi GPS de la primul depozit până la primul procesator şi control informatic pe masă lemnoasă legală, în sensul de a reduce la minim posibilitatea de infuzie de masă lemnoasă nelegală în circuitul economic”, a afirmat Tanczos, citat de Agerpres.

„Unica soluție” de control

Același ministru al cabinetului Orban a mai spus că atunci când SUMAL 2.0 va fi funcțional, stabil, iar suma zecilor de mii de operatori economici (ocoale silvice, pădurari, transportatori, procesatori și gatere) vor fi obligați să lucreze în acest sistem informatic, posibilitatea de a fura din pădure va fi mult diminuată.

„Este unica soluție prin care putem să exercităm un control – GPS, urmărirea transporturilor, a cantităţilor din depozite, real time informaţii, date pentru organele de control – poliţie, Gardă forestieră, Gardă de mediu, pentru a face controalele pe drumuri şi control pentru depozitele din unităţile de procesare”, a punctat Barna Tanczos.

„Implementarea SUMAL 2.0, la 31 ianuarie, reprezintă un haos!”

Marți, 19 ianuarie 2021, Comunitatea Forestierilor – Fordaq anunța că intrarea în vigoare a HG 497/2020 și, implicit, operaționalizarea SUMAL 2.0, de la 31 ianuarie 202, ar putea duce la blocaje majore și haos pe întreaga ramură a sectorului forestier, a industriei lemnului și pe întregul lanț de comercializare a materialelor lemnoase.

Motivul principal al acestei situații, precizau cei din Fordaq, ar fi lipsa unei metodologii clare și coerente privind popularea bazelor de date, validarea fluxurilor de informații și instruirea utilizatorilor SUMAL 2.0.

„Practic, peste 100.000 de operatori economici vor avea obligații în SUMAL 2.0 peste numai 12 zile, iar aceștia nu au la dispoziție modalitatea de a intra în legalitate și nu știu: – cum să se înregistreze ca profesioniști SUMAL; – cum să își înregistreze partizile aflate în lucru, stocurile din depozite, care trebuie transferate din SUMAL 1 în SUMAL 2”, se menționa în documentul de presă remis la redacție.

Forestierii se plâng că logica SUMAL 2.0 este ca transporturile de materiale lemnoase să fie urmărite GPS, cu ajutorul unui telefon mobil și a unei aplicatii Wood Tracking, instalată pe telefon.

Potrivit precizărilor celor din Fordaq, în cazul SUMAL 2.0, autoritățile nu ar fi luat în calcul că o parte semnificativă din transporturi sunt pe cale feroviară.

„Mijlocul de transport este vagonul! Cum poate fi implementat sistemul pe aceste transporturi? Să stea oare un CFR-ist în fiecare vagon, având asupra sa telefonul și aplicația Wood tracking? În triaje, vagoanele se mută de la o garnitură la alta. Oare să alerge mecanicul de locomotivă prin triaj să predea telefonul cu Wood –Tracking? Este absurd!”, scriau cei din Fordaq în documentul de presă.

Sursă foto: RNP Romsilva (caracter ilustrativ)