Delegația Clubului Fermierilor Români la Bruxelles, 25 – 27 MARTIE 2024

9

În perioada 25 – 27 martie 2024, membri ai Consiliului Director al Clubului Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă, membri ai Consiliului Național de Coordonare și  26 de tineri din programul „Tineri Lideri pentru Agricultura”, împreună cu echipa executivă s-au deplasat într-o vizită de lucru la Bruxelles.

OBIECTIVELE DELEGAȚIEI:

 • Întâlnire cu dl. Comisar pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, pentru a-i propune:
 1. Simplificarea PAC și regândirea sistemului de subvenții
 2. Contribuție la Dialogul strategic pentru dezvoltarea noilor politici
 3. Impactul crizei economice asupra stabilității financiare a fermierilor români
 4. Prezentarea conceptului Centrului de Excelență găzduit în România, bazat pe principiile de bună practică a programului „Tineri Lideri pentru Agricultură”
 • Participarea la Forum for the Future Agriculture, organizat de European Landowners’ Organization
 • Întâlniri strategice cu decidenții de la Bruxelles și asociațiile de fermieriÎntâlnire la European Landowners’ Organization între absolvenți ai programului Tineri Lideri pentru Agricultură, alți tineri fermieri din Europa și reprezentanții proiectului Young Friends, desfășurat de ELO. Prezentarea proiectului Young Friends of the Countryside: își propune să promoveze interconectivitatea între tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani din Europa, care au un interes personal sau profesional de lungă durată în activități rurale, antreprenoriat, proprietatea terenurilor și gestionarea peisajului rural.
 • Subiectele discutate în cadrul întâlnirii:
  • Oportunități de antreprenoriat și finanțare de proiecte.
  • O platformă pentru o voce unită cu privire la problemele și politicile rurale și de mediu la nivel internațional.
  • Acces la oportunități de angajare și experiență de muncă în sectorul rural și zonele asociate.

Întâlnire la Comisa Europeană cu dl. Janusz WOJCIECHOWSKI, Comisarul pentru Agricultură 

Clubul Fermierilor Români a avut oportunitatea de a se întâlni cu dl. WOJCIECHOWSKI, Comisarul pentru Agricultură, pentru a discuta probleme întâmpinate de fermierii români. Domnul Comisar și-a arătat susținerea față de programul TLA prin acceptarea tricoului de Ambasador al programului.

Subiectele discutate în cadrul întâlnirii:

 1. Simplificarea PAC și regândirea sistemului de subvenții.
 2. Contribuție la Dialogul strategic pentru dezvoltarea noilor politici.
 3. Impactul crizei economice asupra stabilității financiare a fermierilor români.
 4. Demersurile necesare punerii unei baze pentru Centrul de Excelență European Tineri Lideri pentru Agricultură. 

Întâlnire la European Landowners’ Organization (ELO) cu dl. Thierry de l’ÉSCAILLE, Președinte Executiv și Jurgen Tack, Secretar General 

La reuniunea ELO, membrii delegației Clubului Fermierilor Români au dezbătut împreună cu partenerii lor europeni statusul actual al agriculturii europene și probleme întâmpinate de fermierii români, cu posibile soluții pentru aceste provocări.

Subiectele discutate în cadrul întâlnirii:

 • Statusul actual al agriculturii europene și problemele fermierilor din întrega Uniune Europeană
 • Bune practici europene de care pot să beneficieze fermierii români prin participarea la programele inițiate de ELO
 • Receptia Clubului Fermierilor Romani, organizată cu sprijinul Reprezentanței Permanente a Romaniei pe langa UE 

Directorul Executiv al Clubului, Florian Ciolacu, împreună cu dl. Ministru Plenipotentiar, Achim Irimescu și dl. Secretar de Stat MADR, Adrian Pintea, au adresat un mesaj de încurajare fermierilor prezenți în cadrul evenimentului și și-au exprimat susținerea și felicitările pentru activitatea pe care aceștia o întreprind.

In cadrul Receptiei, invitații au degustat vinuri romanesti din partea cramelor: Strunga, Hamangia si Familia Darabont. Au fost prezenți diplomați români și din alte state membre, dna. Ambasador Iulia Matei, dl. Ministru Plenipotențiar Achim Irimescu, dl. Secretar de Stat MADR, Adrian Pintea, reprezentanți ai Comisiei și ai Consiliului European și membrii delegației Clubului.

Forum for the Future Agriculture, un eveniment european de prestigiu, organizat de European Landowners’ Organization 

Tinerii la Forum for the Future of Agriculture, îmbrăcați în tricouri de ambasadori ai programului Tineri Lideri pentru Agricultură. Membrii delegației Clubului au avut întâlniri de cunoaștere și schimb de idei pentru Think Tank-urile Clubului cu Janez Potocnik și Petra Laux, în cadrul Forumului.

 • Conferința anuală Forumul pentru viitorul agriculturii (ForumforAg) a avut loc pe 26 martie 2024, iar Clubul Fermierilor Romani, in calitate de membru ELO, a pus la dispozitia participantilor materiale de prezentare a proiectelor si programelor Clubului.
 • Forumul pentru viitorul agriculturii este primul loc de întâlnire pentru a dezbate agricultura durabilă și provocările de mediu. Din 2008, Forumul este locul unde agricultura și mediul se întâlnesc pentru un dialog deschis, atât online, cât și în persoană.
 • Final de delegație cu vizită la INARI sediul, laboratorul și serele și prezentări susținute privind Noile Tehnici Genomice 
 • Modurile prin care Noile Tehnici Genomice pot ajuta fermierii:
 • Soluții reale mult mai rapide pentru fermieri. Editarea genetică, o tehnică de ameliorare, care lucrează cu ADN-ul natural al plantei pentru obținerea unor rezultate mai precise și eficiente
 • Gestionarea mai eficientă a impactului asupra mediului. Editarea genetică permite dezvoltarea unor soiuri de plante îmbunătățite, rezistente la secetă, vânt și alte dezastre naturale
 • Creșterea producției și reducerea inputurilor.
 • Organizarea delegației la Bruxelles a reprezentat o oportunitate importantă de a promova tinerii lideri în agricultură și de a consolida legăturile existente cu reprezentanții instituțiilor europene. Clubul Fermierilor Români continuă să lucreze pentru a susține și dezvolta sectorul agricol românesc și european, prin intermediul programelor precum Tineri Lideri pentru Agricultură și a ideii de a crea un Centru de Excelență pentru Formarea și Promovarea Tinerilor Lideri din Agricultură, la nivel european.