Așa se face economie! Demonstrație de compostare cu utilaje performante

5
Demonstrație de compostare la Jucu, județul Cluj

Deși prevederile privind colectarea deșeurilor compostabile pot fi puse în practică, acest lucru este încă un proces de lungă durată și destul de costisitor. Din păcate, o mare parte din populația României nu cunoaște care sunt deșeurile biodegradabile și nici modul în care ar trebui să fie separate de cele pe care le aruncăm la pubelă. Din fericire există companii care oferă soluții la aceste provocări (încă) pentru noi. De exemplu, Grain Bags Romania. Compania este cunoscută, în special, deoarece a adus pe piața de la noi cea mai ieftină metodă de depozitare a cerealelor și furajelor, oferind o alternativă pentru valorificarea producțiilor agricole. Este vorba despre conceptul de silobag, însilozarea prin însăcuire, un sistem inovator care ajută la reducerea semnificativă a pierderilor cantitative, cât și calitative.

Cea mai recentă acțiune Grain Bags a fost o demonstrație de compostare, adică tocat și mixat resturi vegetale și dejecții de fermă. Acțiunea a avut loc la Cluj, în comuna Jucu, unde are loc și târgul Agraria.

“Împreună cu Primăria Jucu avem un proiect foarte interesant prin care se rezolvă două probleme. Prima este cea a dejecțiilor și cea de-a doua este cea a materiei vegetale. Încercăm să facem un model de bune practici pentru România”,  a afirmat Narcis Ranghiuc · CEO at Grain Bags Silobag.

Fermierii au fost deschiși la această propunere. Având platforma și Primăria făcând deja compost aceștia au vrut să testeze și alt model de a face compost. Demonstrația de la Jucu a constat în tocarea părții vegetale, a crengilor și a mixării lor împreună cu dejecții de la fermele de vaci.

“Având rețeta potrivită, în câteva luni vom obține un compost de calitate. Am folosit un utilaj care toacă și mixează în același timp, tuburi de aerare, ventilatoare și vom veni și cu partea de membrană care să acopere compostul. Toate acestea au costuri zero pentru Primăria Jucu. Noi facem un test pilot, iar după ce vom demonstra că modelul este funcțional să putem oferi și altor primării acest serviciu”, a conchis Narcis Ranghiuc.