Despăgubiri pentru pierderile provocate de cerealele din Ucraina

3

Un grup de şase state din Europa de Est, în frunte cu Polonia, au cerut Comisiei Europene să adopte măsuri, inclusiv despăgubiri pentru fermieri, în contextul în care există o supraofertă de cereale creată de importurile ieftine din Ucraina, care a redus cererea pentru produsele locale şi a declanşat proteste în rândul fermierilor, transmite Bloomberg, citat de AGERPRES.

În cadrul reuniunii Consiliului AgriFish care a avut loc luni la Bruxelles, miniștrii agriculturii din cele şase state membre, printre care și România, au mai cerut şi securizarea rutelor de tranzit, astfel încât cerealele şi alte produse din Ucraina să ajungă în ţările terţe fără a provoca perturbări în Europa.

Nemulțumirile fermierilor din cele șase state membre vin în contextual în care Comisia Europeană a suspendat temporar, anul trecut, tarifele şi cotele pentru produsele agricole din Ucraina, în încercarea de a facilita livrările de cereale ucrainene, blocate ca urmare a invaziei ruseşti şi a blocadei impuse porturilor ucrainene.

„I-am informat pe miniştrii Agriculturii cu privire la problemele cu care fermierii din ţările vecine se confruntă din cauza importurilor de cereale din Ucraina, care urmau să fie trimise în Europa Occidentală şi Africa. O parte din aceste produse rămân în ţările vecine şi această creează probleme pentru fermierii locali care nu mai pot să îşi vândă propriile lor cereale”, a declarat ministrul polonez al agriculturii, Henryk Kowalczyk.

Acesta a prezentat la Bruxelles documente conform cărora importurile de porumb ale Poloniei din Ucraina au crescut până la 1,6 milioane de tone în perioada ianuarie-noiembrie 2022, însemnând un salt de peste 25.000% comparativ cu perioada similară a lui 2021.

În același timp, în Ungaria, importurile de porumb ucrainean s-au majorat la peste 900.000 de tone, de la 5.000 de tone, iar în Bulgariei au crescut de la 361 de tone la 16.742 de tone.

„Importurile mari de produse dintr-o singură sursă în timpul campaniilor naţionale de recoltare au provocat perturbări pe pieţele din toate statele membre implicate”, susţin cele şase state membre din Europa de Est într-un document prezentat la reuniunea de luni a Consiliului AgriFish.

„O parte din cerealele importate merg la procesatorii interni de nutreţuri, ceea ce provoacă o diminuare a cererii pentru cerealele interne”, se mai arată în documentul menţionat.

„Suntem gata să ajutăm în continuare Ucraina, nu este vorba de o inversare. Dar vrem ca întreaga Uniune Europeană să fie implicată în acest process”, a subliniat Henryk Kowalczyk.