Detalii de ULTIMĂ ORĂ privind prețul grâului! Un nou an negru pentru fermieri?

8

Datele actuale în ceea ce privește prețul grâului și evoluția sa pe parcursul anului 2024 nu sunt încurajatoare pentru fermierii care sperau că vor obține bani mai mulți anul acesta. Toate informațiile din piețe indică spre scăderi, atât în ceea ce privește recolta de anul trecut, cât și în privința noii recolte.

Prețurile oferite pentru marfă în Portul Constanța au scăzut semnificativ în ultimele zile, iar în condițiile actuale, doar evenimentele neprevăzute îi mai pot salva pe fermierii care speră la prețuri mai mari.

”Din cauza faptului că destinațiile nu au lansat nicio licitație pentru recolta nouă, am susținut că vom avea o scădere a prețului, iar acest lucru se vede acum. Recolta nouă este valorizată în acest moment, în Portul Constanța, pe o plajă extrem de întinsă de prețuri. Dacă până zilele trecute se ofereau și 200-205 euro/tonă, trebuie să știți că prețurile au început să scadă deja, și vedem variații între 180-190 euro/tonă, ceea ce este extrem de puțin.

Vor apărea cu siguranță acele ”lebede negre” pe perioada verii și sfătuim pe această cale fermierii să fie foarte atenți, să-și ia informațiile din vreme. O lebădă neagră înseamnă, să zicem, o secetă intensă și o căldură extrem de mare care va afecta teritoriile SUA și UE, ceea ce va face prețul grâului să urce brusc și violent.

Prețul grâului pentru recolta veche se șubrezește, pentru simplul motiv că Rusia nu poate genera export atât de mult cât susținea că poate face. Este întârziere în ceea ce privește nivelul lor de export, iar plecând de la acel nivel de preț pe care l-au avut în trecut, de 245 dolari/tonă, am ajuns astăzi la nivelul de 238 dolari/tonă în Novorossiisk FOB. Prognozele noaste indică că în luna martie îl vor poziționa undeva la nivelul de 230 dolari/tonă”, a explicat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, în Agrojurnal la Digi24.