DNA a depistat o serie de FRAUDE cu fonduri UE si scheme de sprijin in AGRICULTURA

47
DNA a depistat o serie de FRAUDE cu fonduri UE si scheme de sprijin in AGRICULTURA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au depistat o serie de fraude cu fonduri europene si scheme de sprijin in agricultura. In cadrul mai multor județe, au fost folosite sau prezentate cu rea-credinţă documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Prezentăm mai jos fiecare caz aparte, conform informării DNA.

CAZUL 1 – Fraude in jud. Oradea

Procurorii din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unei inculpate persoană fizică, pentru săvârşirea infracţiunilor de:

  • folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (două infracţiuni),
  • participaţie improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

Inculpata ar fi depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.), în perioada 2012-2013, mai multe documente false (contract arendă, adeverinţe, etc.) în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică pe suprafaţă, pentru suprafeţe de teren pe care nu le deţinea în realitate.

Prin aceste demersuri, inculpata ar fi obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 158.133 lei.

Fraude. Într-un context asemănător, inculpata a pus la dispoziţia fiicei sale două documente false, pe care aceasta, fără vinovăţie, le-a depus ulterior la A.P.I.A., obţinând în această manieră suma de 20.624 lei.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 163.417 lei.

În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra unor terenuri ce aparţin inculpatei.

De asemenea, s-au mai dispus măsura sechestrului asupra sumelor de bani deţinute de către inculpată în mai multe conturi şi poprirea asupra sumelor de bani cu care vor fi alimentate acestea.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Satu Mare cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

CAZUL 2 – Fraude in Ialomița

Procurorii din cadrul DNA – Secţia de combatere a corupţiei au dispus sesizarea instanţei de judecată cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei a unei persoane fizice, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

Inculpatul ar fi depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.), în cursul anului 2013, un contract falsificat prin aplicarea unui număr de înregistrare al Primăriei Sudiţi, judeţul Ialomiţa, în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă, pentru o suprafaţă de teren de 37,66 ha, pe care nu o deţinea în realitate.
Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 35.180 euro.

În cauză, APIA s-a constituit parte civilă cu suma de 94.970 lei, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi calculate de la data fiecărei tranşe de plată şi până la data efectuării plăţii integrale a debitului principal.

În prezenţa avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei, acceptă încadrarea juridică şi este de acord cu pedeapsa aplicată şi cu forma de executare, respectiv:

  • 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi interzicerea pe o perioadă de 1 an şi 6 luni, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

Dosarul de urmărire penală privind-o pe inculpată, împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Ialomiţa.

 

FRAUDE in județul Iași

Procurorii din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus sesizarea instanţei de judecată cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei a inculpaţilor:

  • persoană fizică, la data faptei administrator al SC Agro Heleşteni SRL sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
  • AXINIA LIVIU VASILE, la data faptei inspector în cadrul compartimentului agricol al Primăriei Heleşteni, judeţul Iaşi, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,
  • SC AGRO HELEŞTENI SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene

În acordurile de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

Fraude. Inculpatul, administrator al SC Agro Heleşteni SRL, ar fi depus cu rea-credinţă, în perioada 2013-2014, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente care conţin informaţii necorespunzătoare adevărului (tabelul centralizator al contractelor de arendă, diverse adeverinţe, etc.) în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin, pentru o suprafaţă de teren pe care nu o deţinea în realitate.

În campania din anul 2013, inculpatul ar fi beneficiat de ajutorul inculpatului Axinia Liviu Vasile care, în calitatea menţionată mai sus, a înregistrat în evidenţele Primăriei Heleşteni un contract de arendare având ca părţi pe S.C Agro Heleşteni SRL şi o persoană fizică, deşi documentul nu purta semnătura proprietarului.

Prin aceste demersuri, s-a produs un prejudiciu de 8.790 lei, debit care a fost achitat în totalitate de către administratorul SC Agro Heleşteni SRL.

În prezenţa avocaţilor, inculpaţii au declarat expres că recunosc comiterea faptelor, acceptă încadrarea juridică şi sunt de acord cu pedepsele şi cu forma de executare a acestora, respectiv:

  • 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 1 an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat,
  • amendă de 13.500 lei şi pedeapsa complementară constând în afişarea hotărârii de condamnare la sediul Consiliului Local al comunei Heleşteni, judeţul Iaşi, cu executare de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare (în cazul S.C Agro Heleşteni SRL).

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei trei inculpaţi, împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Iaşi.

Cu referire la toate dosarele anterior menţionate, Procurorii DNA fac precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului, respectiv a acordului de recunoaştere a vinovăţiei la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.