Home Stiri Vizita in satul Nanesti, Maramures. Solarii pline cu legume crescute ca odinioara

Vizita in satul Nanesti, Maramures. Solarii pline cu legume crescute ca odinioara

179 views
Vizita in satul Nanesti, Maramures. Solarii pline cu legume crescute ca odinioara

Pe Valea Izei, în satul Nănești din Maramureș, sătenii și trecătorii s-au obișnuit deja cu un nou peisaj: solarii, unul lângă altul, pline cu legume proaspete, crescute cu grijă ca odinioară, care pot fi cumpărate de pe taraba din fața solarilor, direct de la producător.

În această localitate a mers ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros, pentru a sta de vorbă cu fermierii care au reușit, cu sprijin financiar prin programele derulate de Minister și cu multă muncă și răbdare, să ridice mai multe solarii în care cresc roșii, ardei gras, gogoșari, vinete, ardei capia, castraveți.

Sunt 15 fermieri năneșteni care cultivă legume în spații protejate și în aer liber, aplicând metode tradiționale și ecologice pentru creșterea plantelor de care au grijă în fermele lor de familie.

Nevoia de finanțare, de susținere a micilor fermieri, a fost discutată cu Adrian OROS la această întâlnire. De vorbă cu fermierii din Nanesti și cu familiile acestora, strânși lângă solariile fermierului Ioan TĂMAȘ, ministrul agriculturii le-a oferit, ca o primă soluție directă și la îndemână pentru îmbunătățirea situației lor economice, asocierea în grupuri de producători, constituirea în forme asociative care să le permită realizarea unor investiții în spații de depozitare și mai departe pentru ambalarea, etichetarea și comercializarea produselor lor chiar și în marile magazine.

De asemenea, ministrul Adrian OROS a precizat în vizita sa din localitatea Nanesti că are în vedere ca începând de anul viitor să nu mai acorde sprijin financiar doar pentru roșii, ci pentru toate legumele crescute în spații protejate, veste așteptată, în mod firesc, de către fermieri.

Click pe video: