Dosare penale întocmite mai multor firme agricole pentru nereguli cu îngrășăminte chimice!

3

Polițiștii timișeni au întocmit mai multe dosare penale unor societăți comerciale cu profil agricol din județ, pentru o serie de nereguli constatate în urma unei acţiuni desfăşurate pe linia îngrăşămintelor chimice și a produselor pentru protecţia plantelor. a informat, marți, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Timiș.

În urma activităților de control efectuate de polițiștii din județ sub coordonarea Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, la mai multe firme agricole din Făget, Jebel, Lugoj şi Ciacova au fost găsite 23 tone de îngrăşăminte chimice cu azot şi produse pentru protecţia plantelor, păstrate necorespunzător sau cu termen de valabilitate expirat, se arată într-un comunicat al IPJ Timiș.

Poliţiştii din Făget au identificat 16,8 tone de azot şi alte îngrăşăminte care se aflau depozitate pe o platformă din beton neacoperită şi fără a fi ferită de condiţiile meteo nefavorabile, nerespectând astfel fişa de securitate a produsului. În cauză s-a întocmit dosar penal nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi produselor de protecţie a plantelor în locuri protejate.

În urma verificărilor efectuate de poliţiştii din Deta la două persoane fizice autorizate cu sediul în comuna Jebel, s-a descoperit că una din persoanele fizice autorizate depozita ilegal 105 litri de produse de protecţia plantelor (erbicide) din trei grupe diferite de toxicitate, cu termenul de valabilitate expirat, devenite deşeuri, pentru care nu au fost luate măsuri de eliminare. Cantitatea de erbicide identificată a fost indisponibilizată în vederea continuării cercetărilor şi neutralizării ulterioare.

Tot în comuna Jebel, în curtea altei persoane fizice autorizate, a fost identificată cantitatea de aproximativ 6 tone de îngrăşăminte chimice (azot) care se afla depozitată direct pe sol, neacoperită şi fără a fi ferită de condiţiile meteo nefavorabile, nerespectând astfel fişa de securitate a produsului.

„În ambele situaţii, au fost întocmite dosare penale pentru neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri”, se precizează în comunicatul citat.

De asemenea, poliţiştii lugojeni, împreună cu un consilier al Oficiului Fitosanitar Timiş, au efectuat mai multe controale la societăţi comerciale din Lugoj, unde au verificat modalitatea de gestionare şi manipulare a produselor pentru protecţia plantelor, precum şi asigurarea sistemelor de pază.

„Într-o încăpere a unei societăţi comerciale din Lugoj au fost descoperiţi aproximativ 50 litri de produse pentru protecţia plantelor cu termenul de valabilitatea expirat. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri”, precizează reprezentanții IPJ Timiș.

Și poliţiştii oraşului Ciacova au descoperit că o persoană juridică depozitează ilegal 724 litri de produse de protecţia plantelor (erbicide) din categoria de toxicitate XN (nocive), cu termenul de valabilitate expirat, devenite deşeuri, pentru care nu au fost luate măsuri de eliminare, în cauză fiind întocmit un dosar penal pentru neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri.

Sursa foto: Poliția Română