Hai la târg! De Florii, vine muntele la MADR

6

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Cooperativa Caprirom Sud-Muntenia, în parteneriat cu Agenția Națională a Zonei Montane (ANZM), organizează în perioada 25 – 27 aprilie 2024, în curtea ministerului, „Târgul de Florii”, primul eveniment de promovare a produselor agroalimentare provenite din zona montană a României etichetate pe schema de calitate „Produs montan”.  

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, târgul vizează promovarea produselor din zona montană, precum și conștientizarea consumatorilor în ceea ce privește produsele autohtone, astfel încât aceștia să se bucure de produse de calitate. Prin acest târg, MADR își propune să pună în valoare bogația si diversitatea acestor regiuni, aducând în prim plan tradiția și gustul autentic al produselor locale. 

„Zonele montane ale României beneficiază de resurse naturale bogate, valoroase și bine conservate, iar  MADR, prin politicile și strategiile elaborate, urmărește să contribuie la dezvoltarea și progresul acestor regiuni și al locuitorilor acestora. Consumând produse montane sprijinim fermierii în menținerea activităților agricole tradiționale din aceste zone, pentru a duce mai departe moștenirea și obiceiurile străbune.”, a declarat ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț BARBU.

În cadrul târgului vor fi expuse exclusiv produse care au dobândit mențiunea de calitate „produs montan”, din categoria lactate, preparate din carne, dar și produse vegetale procesate cum ar fi siropuri, dulcețuri, zacuscă sau diverse conserve din ciuperci.

Vedetele târgului vor fi telemeaua, cașul, untul, smântâna, brânza de burduf, urda din lapte de vacă sau de oaie, brânza maturată și condimentată, cașcavalul afumat și neafumat, maturat sau condimentat. Produsele din carne vor beneficia de o ofertă generoasă, la târg regăsindu-se atât produse din carne de porc – cârnați de casă, pastramă, cotlet afumat, slănină afumată, mușchi țărănesc, dar și preparate din pește –  păstrăv zamorean morcovit, păstrăv jăruit, păstrăv prăvălit și proțăpit, tocană de păstrăv cu legume.

Cei care țin postul Paștelui vor putea alege dintr-un sortiment vast de produse vegetale, de la siropuri si dulcețuri din fructe și fructe de pădure (afine, fragi, mure, zmeură, merișoare, cătină) până la fructe proaspete (prune, pere, mere, congelate sau uscate), zacuscă și conserve diverse obținute din vinete sau ciuperci (ghebe, gălbiori, hribi). Nu vor lipsi nici prunele bistrițene cu miez de nucă, iar mierea culeasă de albine din flora montană va avea un loc special în cadrul târgului alături de păstură, propolis, polen și lăptișor de matcă.

Toate produsele sunt obținute exclusiv în zona montană a României, iar producătorii, oameni destoinici și gospodari vor veni să vă prezinte bogăția și măreția muntelui din cele mai îndepărtate județe ale țării – Alba, Maramureș, Bistrița, Harghita, Sibiu, Vrancea, Neamț. Aceasta este ocazia perfectă pentru a arăta prețuirea pentru diversitatea și bogăția munților, a patrimoniului gastronomic autohton, dar mai ales pentru producătorii locali care, prin dăruire și multă muncă, demonstrează cât de valoroasă este zona montană a României.

Târgul va fi deschis în curtea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din B-dul Carol I, nr. 2-4, sector 3, în perioada  25 – 27 aprilie 2024, între orele 09.00-19:00.