DRAMA unui fermier afectat de secetă – producții ZERO pe linie la grâu, rapiță, floare și porumb

9
DRAMA unui fermier afectat de secetă – producții ZERO pe linie la grâu, rapiță, floare și porumb

După seceta de anul trecut, fermierii așteaptă încă disperați despăgubirile pentru culturile de primăvară din partea Guvernului, pentru a-și putea salva afacerile. În emisiunea ”Agricultura la Raport”, Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu trei fermieri veniți din zone unde situația a fost dramatică. Tânărul fermier Adrian Chirțoiu din județul Vaslui ne-a povestit că în zona sa, producțiile au fost practic inexistente.

”La Vaslui, cel puțin la mine în zonă, lucrurile au fost simple și tranșante – zero kilograme de grâu, zero kilograme de orice cereală păioasă, rapiță, zero kilograme de floarea soarelui, zero kilograme de porumb. În cazul meu, am reușit să scot porumb pe o suprafață unde am avut irigații, unde nu știu dacă ar fi fost să vând acele cereale, dacă aș fi reușit să acopăr costul irigațiilor. Am reușit să achit cu ele măcar o parte din arenda datorată oamenilor. Zero pe linie”, ne-a spus Adrian Chirițoiu.

Fermierul ne-a mai povestit că mulți colegi de-ai săi din zonă se gândeau să nu mai înființeze culturile de toamnă în acest an agricol, ținând cont că în anul precedent, cantitatea totală de precipitații fusese de 50 de litri/mp în 13 luni. Totuși, începând cu luna septembrie a anului trecut, vremea a început să fie de partea fermierilor, astfel că fermierii și-au înființat culturile cum o făceau în mod normal.

”Foarte mulți fermier din zona mea luau în calcul să nu mai înființeze culturile de toamnă în acest an agricol, însă spre bucuria noastră, au început să apară precipitațiile pe care le-am așteptat mai mult de 13 luni. Pentru că în 13 luni, în zona din care sunt eu, totalizând ploile, au fost doar 50 de litri în 13 luni. Acum, spre norocul nostru, natura ne-a bucurat din septembrie până în ziua de azi cu peste 300 de litri/mp, deși și această cantitate este insuficientă momentan, ținând cont de seceta care a fost. Acele ploi au făcut ca fermierii să-și schimbe planurile și să înființeze culturile”, a mai precizat tânărul fermier din Vaslui.

Situația nu stă mult mai bine nici în alte județe. În județul Ialomița, spre exemplu, un alt județ lovit grav de seceta de anul trecut, fermierul Vasile Paraschiv a obținut producții infime la toate culturile semănate, ceea ce i-a provocat o pagubă financiară de peste un milion de lei.

”Anul trecut am avut cea mai mică producție obținută și la grâu, și la porumb, și la floarea soarelui, în 40 de ani de agricultură. În alți ani când a mai fost secetă, era afectată o cultură. Acum am obținut cam 700 kg/hectar la grâu, 1.200 kg/hectar la porumb, deși aveam mari speranțe la porumb, dar arșițele din luna iulie au făcut mare prăpăd, nici n-a mai legat; la floarea soarelui am avut undeva la 970 kg/hectar. Pierderea financiară este undeva la 1,2 milioane de lei”, ne-a spus Vasile Paraschiv.

În aceste condiții, negocierile cu firmele de leasing și de inputuri au fost extrem de dificil, unele începând chiar procesele de execuție a fermierilor. În schimb, fermierii au găsit mai multă înțelegere din partea băncilor.

”Situația a fost foarte foarte grea, pentru că a trebuit să negociem cu foarte multe firme de leasing, de inputuri, trebuia să asigurăm arenda oamenilor, salariile… A venit acea despăgubire pentru culturile de toamnă și ne-a dat o gură de oxigen să putem să mai aplatizăm anumite cheltuieli, dar problema pierderilor este mare. Mai multă înțelegere am găsit la bănci, dar cu firmele de inputuri a fost foarte greu”, a mai subliniat fermierul din Ialomița.

Lucrurile au stat similar și în județul Constanța, unde fermierul Raul Mărunțoiu spune că a fost de departe cel mai rău an pe care l-a întâlnit de când face agricultură.

”La culturile de toamnă am încheiat cu 250 kg/hectar la orz, 600 kg de grâu și 1.600 kg/hectar la rapiță. Dacă vorbim de culturile de primăvară, salvarea a constat în floarea soarelui, unde ne-am situat tot la 1.600 kg/hectar, iar la porumb, mazăre și lucernă zero absolut, nu am avut ce treiera. Financiar, pierderile noastre s-au ridicat undeva la 700.000 euro. A fost o situație cumplită în care a trebuit să facem tot felul de artificii și calcule disperate, de unde tăiem, ce tăiem, de ce ne putem lipsi. Din păcate, tehnologia de cultură pe care o aplicam în alți ani nu o mai putem aplica acum”, a explicat Raul Mărunțoiu.

Potrivit fermierului din Constanța, banii pe despăgubirile de secetă pentru culturile de toamnă au apucat să stea doar două ore în contul său, pentru că în momentul când a primit notificarea de la bancă, s-a apucat să-și achite datoriile. 

”În termen de două ore când am primit notificarea de la bancă că au intrat banii pentru despăgubirile de toamnă, m-am apucat de făcut ordine de plată, iar în două ore nu am mai avut nimic din acele despăgubiri. Din puțina rapiță și puțina floare, am achitat arenda oamenilor, am luat o brumă de motorină, o brumă de azotat pentru acum în primăvară și cam atât”, ne-a mai spus Raul Mărunțoiu.