Prognoza Agrometeo 11-17 februarie. Cum afectează schimbările de temperatură culturile agricole

6
Prognoza Agrometeo 11-17 februarie. Cum afectează schimbările de temperatură culturile agricole

Potrivit datelor transmise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), vremea mai caldă de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire accentuată, la nivelul întregii țări.

Meteorologii anunță că temperatura medie în timpul zilei se va încadra între -8 și 8°C, în timp ce maximele se vor situa între -12 și 18°C, iar minimele se vor încadra între -18 și -2°C.

Sub aspect pluviometric, se întrevăd precipitații sub formă de ploi locale, dar și mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), acestea fiind însoţite de intensificări ale vântului, iar cantitățile de apă prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol. Izolat, vor fi condiţii de producere a ceții, asociată cu depunere de chiciură.

Aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va
prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în toate regiunile agricole.

Potrivit ANM,în zonele de câmpie din sudul, sud-estul şi vestul ţării, ritmurile vegetative
ale speciilor de toamnă se vor desfășura uşor mai lent, în special în prima parte a intervalului. Totodată, pe fondul scăderii temperaturilor minime din aer şi sol sub pragurile biologice critice de rezistenţă ale plantelor (Tmin.≤-10…-15°C), precum şi în absenţa unui strat protector de zăpadă, la culturile de toamnă se vor putea semnala brunificări şi arsuri ale vârfului frunzelor, îndeosebi spre sfârșitul perioadei.

Meteorologii recomandă ca în această perioadă să se efectueze controlul biologic pentru determinarea vigurozităţii plantelor la speciile de toamnă (orz, grâu şi rapiţă), precum şi a evoluției mugurilor de rod la pomii fructiferi şi viţa-de-vie. De asemenea, se recomandă administrarea de îngrăşăminte minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de
toamnă semănate în perioada optimă

Mai multe recomandări de specialitate și o analiză detaliată puteți consulta site-ul Administrației Naționale de Meteorologie.