Dunărea, coridor principal pentru cerealele ucrainene? Ce se pregătește pe canalul Bîstroe

6

Ucraina pregătește un plan prin care să exporte cereale aproape în exclusivitate prin porturile sale de la Dunăre, în condițiile în care Rusia amenință că va bloca definitiv livrările prin porturile de la Marea Neagră, a anunţat marţi Autoritatea Porturilor Maritime din Ucraina, informează agenția Reuters, citată de AGERPRES.

Moscova a ameninţat că nu va prelungi dincolo de data 18 iulie acordul încheiat anul trecut privind coridorul de la Marea Neagră pentru cerealele ucrainene, dacă nu sunt îndeplinite o serie de cerinţe, inclusiv eliminarea obstacolelor din calea exporturilor de cereale şi îngrăşăminte ruseşti. Potrivit oficialilor ruşi, promisiunile de susţinere a exporturilor Rusiei făcute de ONU, unul dintre intermediarii acordului, alături de Turcia, nu s-au materializat.

„În condiţiile în care Rusia blochează efectiv funcţionarea coridorului de cereale, trebuie să fim pregătiţi să trecem aproape întregul volum de export al noii recolte prin porturile dunărene”, a anunțat într-o postare pe Facebook directorul adjunct al Autorităţii Porturilor Maritime din Ucraina, Dmitro Barinov.

Ucraina rămâne unul dintre cei mai mari producători și exportatori mondiali de cereale și oleaginoase, chiar și în condițiile în care atât producţia, cât şi exporturile sale au scăzut semnificativ după invazia Rusiei în urma căreia i-a fost ocupată o parte din teritoriul ţării și i-au fost blocate mai multe porturi importante la Marea Neagră. Astfel, dacă în anul calendaristic 2022, producţia de cereale a Ucrainei a scăzut până la 53 milioane de tone, de la un nivel record de 86 milioane de tone în 2021, Ministerul Agriculturii de la Kiev estimează că în acest an producţia ar putea să scadă până la 46 de milioane de tone.

Și în aceste condiţii, însă, Ucraina tot va avea nevoie să exporte peste 30 de milioane de tone de cereale, precum și milioane de tone de uleiuri vegetale şi oleaginoase.

Cu un coridor funcțional pentru cerealale ucrainene, doar jumătate din exporturile agricole ale Ucrainei ar putea ieşi prin porturile de la Marea Neagră, în timp ce un sfert ar trece prin porturile sale dunărene şi un alt sfert prin frontiera terestră de vest.

Conform datelor puse la dispoziție de Autoritatea Porturilor Maritime din Ucraina, doar în luna mai, cele trei porturi de la Dunăre au exportat o cantitate record de trei milioane de tone de alimente. Comparativ, o serie de surse citate de Reuters au dezvăluit că pe toată perioada anului 2021 cele trei porturi ucrainene de la Dunăre au procesat 5,5 milioane de tone de marfă.

Potrivit oficialilor ucraineni din domeniul transporturilor, volumele de export ar putea fi mai mari dacă canalul său Bâstroe de pe Dunăre ar fi adâncit. În urmă cu o lună, un înalt oficial ucrainean declara că autorităţile de la Kiev ar dori să înceapă lucrările pentru a adânci canalul Bâstroe încă din acest an.