Deputatul Emil Dumitru îl acuză pe Daea: „Fermierii nu vor putea accesa fonduri europene”

5

Deputatul PNL Emil Dumitru, vicepreședintele Comisiei de Agricultură și fost secretar de stat, l-a criticat miercuri pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, pentru că ar fi îngreunat accesul fermierilor români la fondurile europene prin Planul Național Strategic trimis la Comisia Europeană și pus deja în practică printr-un ordin de ministru, informează g4media.ro.

„Pe baza noului ordin, plata pe care o va putea primi un fermier va fi de aproximativ 150 de euro pe hectar. Suma reprezintă o scădere abruptă față de anii trecuți, când un fermier primea în medie 192 de euro pentru fiecare hectar cultivat. În concluzie, noul plan strategic îi lasă pe fermierii români cu mai puțini bani, dar și cu mai multe condiționalități, unele dintre ele imposibil de acceptat. Ordinul 80 este dezavantajos pentru fermierii români deoarece ministrul Daea nu s-a consultat nici cu specialiștii din domeniu și nici cu asociațiile reprezentative din domeniu. România a accesat 96% din plățile directe pentru agricultură, adică 2.2 miliarde de euro. Dacă actualele măsuri rămân în vigoare, agricultura românească riscă să piardă bani, iar asta e o veste proastă atât pentru agricultorii, cât și pentru consumatorii români”, spune deputatul Emil Dumitru într-un comunicat.

Liberalul îl acuză pe Daea că a introdus prin ordin de ministru condiții suplimentare care îi vor afecta direct pe toți cei aproximativ 730.000 de fermieri români care doresc să acceseze fonduri europene.

„Ministrul Agriculturii a introdus condiții suplimentare pentru fermierii români care doresc să acceseze fonduri europene, ceea ce reprezintă o lovitură pentru agricultura românească și pentru securitatea alimentară a României. Există riscul ca mulți dintre fermieri să nu mai depună aceste cereri, ceea ce înseamnă că în agricultura românească vor intra mai puțini bani, iar produsele românești vor fi mai puțin competitive în fața altor produse similare din UE care beneficiază de subvenție”, mai spune Emil Dumitru.

Acesta dă ca exemplu obligația ca cel puțin 4% din terenul agricol lucrat de fermieri să rămână pârloagă.

„Ordinul 80 stabilește cadrul legal prin care fermierii depun cererea unică de plată pentru suprafețele pe care le lucrează. Din păcate, ministrul Daea a introdus începând cu anul 2024 noi condiții care nu se regăsesc în prezent, ceea ce îi descurajează pe unii fermieri să mai acceseze fonduri europene. O astfel de condiție este ca cel puțin 4% din teren să rămână pârloagă, asta deși până acum, agricultorii români au făcut eforturi uriașe pentru a nu mai rămâne terenuri agricole nelucrate, așa cum existau în urmă cu 20-30 de ani. Dacă fermierii nu vor lăsa 4% din teren nelucrat, nu vor putea lua subvenția. Alte țări au găsit o soluție logică, în beneficiul agricultorilor, aceea de a planta plante erbacee, adică pășuni temporare, care să asigure hrana pentru creșterea animalelor. Din păcate, Daea nu le-a oferit fermierilor români această posibilitate”, acuză Emil Dumitru.

Vicepreședintele Comisiei de Agricultură mai spune că ordinul dat de Daea nu definește clar perioadele în care terenul trebuie să rămână acoperit cu un strat vegetal.

„Deci cultura de rapiță nu va fi însămânțată, iar dacă va fi, fermierii nu vor putea accesa fonduri europene. O altă prevedere dezastruoasă pentru fermieri este interzicerea monoculturii de porumb, adică cultivarea doi ani la rând a porumbului, așa cum era posibil până acum. Această prevedere riscă să falimenteze acei fermieri care au făcut investiții uriașe în sistemele de irigații. Nicio altă cultură nu este la fel de rentabilă astfel încât fermierii nu își vor putea recupera investiția sau chiar plăti ratele, dacă au făcut împrumuturi pentru dezvoltare. Astfel, fermierii vor fi în situația în care vor trebui să aleagă între a cultiva o cultură pentru care au făcut investiții speciale sau a lua fonduri europene”, atrage atenția Emil Dumitru.