Emil Dumitru: ”Vreau să finanțăm zootehnia cu 60% din Pilonul II de investiții”

9

Noua Politică Agricolă Comună bate la ușă, iar România trebuie cât mai repede să definitiveze noul Plan Național Strategic (PNS), prin care să stabilească măsurile concrete de sprijin care să răspundă nevoilor fermierilor din țara noastră. Una dintre priorități ar trebui să fie zootehnia, este de părere Emil Dumitru, deputat și fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

În dialogul său cu realizatorul Ovidiu Ghinea din emisiunea ”Agricultura la Raport”, Emil Dumitru a precizat că deși România trebuie să finalizeze primul draft al PNS-ului până la sfârșitul anului, acest termen ar putea fi amânat datorită solicitărilor din partea altor state.

”Sunt state membre care astăzi nu au aprobat perioada de tranziție, pe care România a lansat acum măsuri. În plus, sunt state, precum Italia și Franța, care astăzi au solicitat în mod expres Comisiei Europene să se notifice în draft PNS-ul la 1 martie, pentru că nu este corect la Regulamentele delegate, care sunt practic regulamentele de aplicare a reformei PAC, să fie adoptate la 21 decembrie, iar statele să notifice la sfârșit de decembrie un draft de PNS”, a subliniat deputatul PNL.

Potrivit lui Emil Dumitru, țara noastră trebuie să-și concentreze investițiile către sectoarele care pot aduce plus valoare și la care România este deficitară în acest moment, cum ar fi zootehnia. Doar prin finanțarea inteligentă a unor astfel de investiții va putea fi redus deficitul balanței comerciale cu produse agro-alimentare, care va atinge cote record anul acesta.

”România are o oportunitate unică de a face ca finanțările pe care le va scrie și le va fundamenta ca intervenții din 2023 să i se potrivească. Ca să se întâmple lucrul acesta, trebuie să existe consultare și, în egală măsură, trebuie să parcurgă documentul respectiv. Eu am spus și o repet. Vreau să finanțăm zootehnia României cu 60% din sumele destinate pilonului II, și 40% pe vegetal. Nu vreau să mai văd 1,060 miliarde de euro plătiți pe 1.200 de ferme, cu o intensitate de sprijin de 81%, pentru că nu ți-ai generat niciun impact serios.

Până la urmă, cartea de vizită a unui ministru este deficitul de balanță comercială. Dacă balanța comercială este una absolut înfiorătoare, negativă, și anume 2 miliarde de euro se estimează anul acesta, înseamnă că tu nu-ți atingi niște obiective de etapă. (…) Practic, noi avem un pachet de 23 de miliarde de euro. Noi trebuie să investim banii aceștia și să reducem deficitul de balanță comercială”, a mai explicat Emil Dumitru.