Ești crescător de animale? Iată cum poți obține 300.000 EURO/fermă, finanțare din fonduri europene

12

Crescătorii de animale vor avea mai multe posibilități să acceseze fonduri europene începând de anul acesta, conform calendarului publicat de Ministerul Agriculturii. Cea mai importantă măsură de investiții în acest sector, DR-20, urmează să fie lansată în luna iulie, dacă se va respecta programul anunțat inițial.

”Există DR-20 – investiții în sectorul zootehnic. În calendarul AFIR, lansarea acestei măsuri este prevăzută în iulie 2023, deși în PNS este în 2026 cu o alocare de 22 de milioane de euro. O să vedem, probabil, cât din bugetul total de 224 de milioane de euro vor fi alocați anul acesta. Nu avem încă aceste detalii”, a precizat consultantul Cristian Găină pentru AGRO TV.

Prin intermediul liniei de finanțare DR-20, fermierii pot obține finanțări de până la 2 milioane de euro/proiect în cazul investițiilor complexe, respectiv maximum 300.000 euro/proiect în cazul proiectelor care își propun exclusiv simpla achiziție de utilaje și echipamente agricole.

Intensitatea sprijinului va porni, cel mai probabil, de la 50% și va putea ajunge la un maxim de 65% în cazul fermierilor care nu fac parte dintr-o formă asociativă, astfel că aceștia vor fi nevoiți să asigure din fonduri proprii minimum 35% din valoarea proiectului.

Mai multe detalii generale despre această linie de finanțare puteți citi AICI (click). Pentru detaliile specifice și toate condițiile de eligibilitate, așteptăm publicare ghidului solicitantului.

Pe lângă DR-20, există și alte posibilități pentru fermieri să acceseze fonduri europene. Spre exemplu, în cazul tinerilor fermieri, linia de finanțare dedicată acestora urmează să fie lansată în iunie 2023, iar prin intermediul acesteia vor putea obține 70.000 euro, sprijin 100% nerambursabil.

Mai multe detalii despre pașii pe care trebuie să îi parcurgă tinerii fermieri pentru a accesa fonduri europene puteți citi AICI (click).