EXCLUSIV! Ministrul Barbu, informații importante legate de INVESTALIM – Câte proiecte s-au depus

10

Programul INVESTALIM merge foarte bine, iar peste 30 de companii sunt interesate să depună proiecte în acest moment, spune ministrul agriculturii, Florin Barbu. Acesta susține că criticile din ultimele zile legate de programul INVESTALIM sunt nejustificate, iar retragerea contorizării proiectelor de pe site-ul AFIR s-a făcut pentru a nu intimida firmele care vor să depună proiecte.

”Ministerul Agriculturii a anunțat în mod foarte transparent prelungirea până pe data de 27 decembrie 2023 a sesiunii de depunere pentru programul Investalim, ceea ce înseamnă procesare de materii prime în România. Lucrul acesta s-a întâmplat la solicitarea foarte multor societăți, procesatori români, care vor să-și extindă capacitățile de procesare, cât și înființarea de noi capacități de procesare.

Vreau să asigur că lucrurile stau foarte bine pe acest program, inclusiv s-au depus și astăzi proiecte pe acest program. Bineînțeles, am solicitat AFIR-ului să scoată acea contorizare, pentru că fiind un program cu investiții și cu punctaj, este concurențial și nu vreau ca lucrul acesta să apară ca și când fondurile au fost finalizate. Se pot depune peste 150 de milioane de euro proiecte, ele vor fi analizate până la pragul de 150 de milioane, iar peste o supracontractare se pot semna și în 2024.

În solicitarea care a fost până acum de la procesatori sunt peste 30 de proiecte care au solicitat prelungirea până pe 27 decembrie. În momentul de față sunt depuse 2 proiecte”, a precizat ministrul Florin Barbu, în exclusivitate pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.