GAEC 7 și 8, din nou în incertitudine – Ce vrea să facă ministrul Florin Barbu

7

După ce statele europene păreau că au ajuns la un consens privind problema GAEC-urilor 7 (rotația culturilor) și 8 (lăsarea a 4% din suprafața fermei teren necultivat), se pare că lucrurile sunt din nou în aer.

Propunerea Franței privind terenul necultivat a fost ca suprafața să fie ridicată la 7%, însă să se permită cultivarea pe această suprafață a plantelor fixatoare de azot. România, însă, nu poate fi de acord cu această propunere, susține ministrul agriculturii, Florin Barbu, care spune că a discutat deja cu reprezentanții mai multor state europene în acest sens.

”În momentul de față, nu am fost de acord cu poziția Franței, nu am fost de acord ca 7% din suprafață să se poată însămânța cu plante fixatoare de azot, unde nu poți să folosești niciun fel de pesticide și îngrășăminte pentru a avea o producție corectă.

Deja sunt în discuții cu foarte multe țări pentru a semna o declarație comună, astfel încât voi pune pe masa consiliului de miniștri încă o dată derogarea de la GAEC 7 și 8. Eu sper ca împreună cu celelalte țări să reușim lucrul acesta. Din punctul nostru de vedere juridic, se poate lua derogare, mai ales că a fost prelungit cadrul temporar cu Ucraina până pe 31 iunie. Cele 5 state membre care suntem în această zonă ar trebui să luăm aceste derogări”, a precizat Florin Barbu pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Rămâne de văzut dacă problema va putea fi tranșată la următorul Consiliu de miniștri, sau dacă fermierii români vor rămâne în continuare nelămuriți în legătură cu reglementările pe care vor fi nevoiți să le respecte anul viitor.