Fănel Pețanca, după 30 de ani de agricultură – A plecat de la 6 hectare și a ajuns la peste 1.000

1

Fănel Pețanca este unul dintre cei mai cunoscuți fermieri din zona de sud a țării. Acesta lucrează o suprafață de aproximativ 1.100 de hectare în județul Giurgiu, pe razele comunelor Găujani și Vedea. Aventura sa în agricultură a început încă din anii ’90, cu doar câteva hectare de teren pe care le deținea familia sa.

Firma sa, Trans Rapid SRL, și-a început activitatea în 1993, concentrându-se inițial pe transportul de călători, însă după câțiva ani s-a reprofilat pe agricultură și a dezvoltat, ușor-ușor, această afacere.

Fermierul ne-a relatat toată povestea în emisiunea ”Agricultura la Raport”:

”Pe 30 iulie este sentința civilă de la Judecătoria Giurgiu, prin care se autorizează funcționarea firmei, deci pe 30 iulie s-au împlinit 30 de ani. Din februarie 1994 am efectiv acte contabile, deci funcționează firma, iar în toamnă se fac 25 de ani de când am arendat primele suprafețe de teren, deci efectiv de când fac agricultură. La timpul când s-a înființat firma, eram canalizați pe transportul de călători.

După ce am început să funcționez, am luat un tractor pentru pământurile pe care le avea socrul, am început cu vreo 6 hectare cumulate de la socri și de la ai mei. Trebuia să apelez la cei care aveau utilaje și, ca să nu mai stea părinții și socri să se chinuie, am luat eu minimul de utilaje și ne făceam treaba noastră. Transport de persoane am făcut până în 1998, iar atunci m-am decis să merg numai pe agricultură. Între timp diversificasem, făceam și prestări de servicii în agricultură.

În 1995 am luat o combină C12 de la Semănătoarea, apoi am mai luat altele second-hand. Aveam vreo 5 combine la un moment dat, cu 3 tractoare, făceam prestări de servicii. Apoi am zis că e mai bine să nu mai stau să apelez la fiecare, e mai bine să am eu terenul meu să-l lucrez. Am plecat din 1998 cu primele suprafețe, iar apoi, de la an la an, am crescut până în 2006 când am trecut peste o mie de hectare. Am avut posibilitatea să iau mai mult, dar am zis că poate e o căciulă prea mare, mai bine să avem grijă de acestea și să obținem producții cât mai bune. Poate era bine să fi luat mai mult, dar eu zic că e destul de bine ce a fost până acum. Ne-a asigurat un profit destul de bun, anual, ca să putem să dezvoltăm ferma”, a precizat Fănel Pețanca pentru AGRO TV.

Se pare că și fiul fermierului giurgiuvean în calcă pe urme, fiind proaspăt absolvent al Facultății de Agronomie. Mai multe detalii, însă, despre această afacere de familie, puteți afla chiar din spusele fermierului, urmărind emisiunea ”Agricultura la Raport”.

video
play-sharp-fill