Fermierii EXCLUȘI de la plata despăgubirilor de secetă pentru culturile de primăvară

5

Ministerul Agriculturii a publicat ieri proiectul de act normativ pentru acordarea despăgubirilor de secetă pentru culturile înființate în primăvara anului 2022. Cu toate acestea, nu toți fermierii sunt incluși pe lista acestor plăți.

Într-un mesaj primit pe adresa redacției AGRO TV, un fermier ne-a semnalat faptul că din lista culturilor eligibile pentru despăgubiri nu fac parte lucerna și plantele furajere, ceea ce reprezintă o nedreptate, din punctul său de vedere.

”Doresc să constat că dacă pentru aceste suprafețe s-ar acorda despăgubiri, impactul bugetar nu ar fi semnificativ. Din ultimele date publice disponibile, suprafața totală calamitată de plante furajere este de 50.000 ha. Nu înțeleg de ce aceste culturi au fost excluse, dacă ne raportăm la suprafața totală de peste 1 milion de hectare a celorlalte culturi pentru care se oferă despăgubiri”, ne-a scris fermierul Gabriel Ionuț Tomescu.

Astfel, cultivatorii de lucernă și plante furajere solicită ca și aceste culturi să fie incluse pe lista celor eligibile, în forma finală a Ordonanței de Urgență, întrucât și acestea au fost afectate de secetă și au suferit pagube semnificative.

Reamintim faptul că în forma sa provizorie, actul normativ precizează că schema de ajutor se acordă culturilor de porumb, floarea-soarelui, soia și mazăre, care au fost afectate într-un procent cuprins între 30% și 100%.

Resursele financiare necesare aplicării schemei sunt în sumă totală de 869.600.000 lei și se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2023.