Fermele zootehnice care au nevoie de medici veterinari angajați nu-și mai permit să îi plătească, din cauza concurenței care vine chiar din partea statului. Fermierii spun că muți medici veterinari preferă să desfășoare activități sanitar-veterinare publice, datorită indemnizației de 10.000 de lei pe care o primesc din partea statului, iar fermele zootehnice de mărime medie nu își permit să plătească astfel de salarii.
”Mulți dintre fermierii noștri ne-au atras atenția asupra acestei nedreptăți, pentru că în momentul de față, știm că acțiunile sanitar-veterinare din Programul Strategic sunt făcute de medici veterinari care primesc, doar pentru cheltuielile aferente cabinetului, în jur de 10.000 de lei pe lună. În condițiile în care un medic veterinar poate concesiona două, trei, patru concesiuni, vorbim deja de 40.000 de lei, bani doar pentru funcționare, iar dacă luăm să analizăm care sunt condițiile pentru ca el să primească aceste sume, vom vedea că suntem într-o zonă cel puțin hilară.
Se creează o concurență total neloială între medicul veterinar pe care un fermier trebuie să-l aibă angajat și acest miraj care se oferă cu posibilitatea de a prelua o concesiune, să primească 10.000 de lei pentru un număr de 200-300 UVM. Sunt foarte mulți medici veterinari care preferă să lase munca din fermă, acolo unde sunt responsabilități și un volum mare de muncă, tocmai pentru a merge în zona asta confortabilă, unde pe lângă costurile de funcționare ale cabinetului, vorbim și de costuri importante pentru decontarea manoperei pentru diversele acțiuni din PNS”, a precizat Ionuț Lupu, director executiv al asociației Holstein RO, pentru AGRO TV.
În acest context, fermierii propun o modificare legislativă prin care și medicii veterinari angajați în cadrul fermelor, care deservesc un anumit număr minim de animale, să beneficieze de o indemnizație din partea statului.
”E foarte bine statul să aloce banii, însă pe noi ne deranjează cel mai mult faptul că se creează această concurență. Pentru o fermă medie, să poți un salariu de 10.000 de lei plus taxele aferente, pentru un medic veterinar, este extrem de complicat. Propunerea noastră a fost aceea ca și pentru medicii veterinari din ferme, care asigură servicii sanitar-veterinare pentru un efectiv de minim 200-300 UVM, să li se deconteze aceleași drepturi. Este cea mai sănătoasă variantă. Pentru o fermă care mulge 1.000-2.000 de capete, o astfel de discuție nu este importantă, dar pentru fermele care au 200-300-500 de capete, este o discuție care cântărește”, a mai spus Ionuț Lupu în emisiunea ”Agricultura la Raport”.