MADR – Piață de peste 150 de milioane de euro pentru fermierii și producătorii români prin Programul pentru școli

9

Fermierii și producătorii români vor avea la dispoziție o piață de desfacere de peste 150 de milioane de euro anual prin Programului pentru școli.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a pus, marți, în dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Programului pentru școli în perioada 2023-2029 şi pentru stabilirea bugetului în vederea implementării acestuia în anul școlar 2023-2024.

„Prin prezentul proiect se urmărește instituirea măsurilor prevăzute de noile reglementări europene, astfel încât să se continue participarea României la Programul pentru școli al Uniunii Europene, pentru exercițiul financiar din perioada 1 august 2023 -31 iulie 2029, asigurându-se distribuirea de fructe şi/sau legume proaspete, lapte natural de consum şi/sau produse lactate fără adaos de lapte praf, precum și produse de panificație pentru preșcolari și elevi, inclusiv pentru anul școlar 2023-2024. Componenta produselor de panificație este susținută numai din bugetul național”, se arată într-un comunicat al MADR remis, marți, redacției AgroTV.

Pe lângă asigurarea unui pachet de produse proaspete și hrănitoare pentru elevi și preșcolari, Programul pentru școli al Uniunii Europene asigură și o importantă piață de desfacere fermierilor și producătorilor autohtoni din sectoarele legume-fructe, lapte și panificație.

Valoarea totală a programului pentru anul școlar 2023-2024 este de 742.617.252 lei (150.038.842 euro). 

Din această sumă, ajutorul financiar din partea Uniunii Europene se ridică la 86.525.308 lei (17.481.626 euro), din care 6.178.236 euro pentru fructe și legume și 11.303.390 euro pentru lapte si produse lactate.

Ajutorul financiar național se ridică la  656.091.944 lei (132.557.216  euro).

Potrivit proiectului de act normativ privind Programul pentru școli, bugetul total de 742.617.252 lei se utilizează după cum urmează:

–  94.782.996 lei pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi 37.612.300 lei pentru derularea măsurilor educative aferente;

–  361.134.499 lei pentru acordarea gratuită de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi 37.612.300 lei pentru derularea măsurilor educative aferente;

–  211.475.157 lei pentru acordarea gratuită de produse de panificație, exclusiv de la bugetul de stat.

Conform datelor Ministerului Educației, începând cu anul școlar 2023-2024, de produsele distribuite prin Programul pentru școli vor beneficia un număr de 1.880.615 preșcolari și elevi.

Principalele reglementări ale proiectului de act normativ vizează:

* Realizarea cumulată a următoarelor măsuri:
    – acordarea gratuită pentru preșcolarii din grădinițele cu program normal de 4 ore de stat autorizate/acreditate şi particulare acreditate, pentru elevii din învățământul primar, gimnazial de stat şi particular, precum și pentru preșcolarii și elevii incluși în educația incluzivă, de fructe şi legume proaspete, lapte şi produse lactate, de produse de panificație în limita unei valori zilnice/preșcolar/elev. Limita valorică zilnică cuprinde prețul integral de achiziție a produselor, inclusiv taxa pe valoarea adăugată, cheltuielile de transport, distribuție şi depozitare a acestora, după caz;
    – finanțarea măsurilor educative care însoțesc distribuția fructelor, legumelor, a laptelui şi a produselor lactate

* Limita valorică zilnică/preșcolar/elev, în valoare de:
    a) 0,70 lei pentru porția de fructe şi legume;
    b) 1,11 lei pentru porția de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf;
    c) 0,65 lei pentru porția de produse de panificație.

* Acordarea gratuită unui preșcolar/elev, pe parcursul săptămânii, a 2 porții de fructe şi/sau legume, 3 porții de lapte, 2 porții de produse lactate şi 5 porții de produse de panificație, cu încadrarea în sumele alocate cu aceste destinații. Elementul de noutate pentru anul școlar 2023-2024 îl reprezintă faptul că pe parcursul săptămânii se acordă gratuit 3 porții de lapte și 2 porții de produse lactate, față de anii școlari anteriori când se distribuiau 2 porții de lapte și o porție de alte produse lactate.

* Distribuirea unor cantități de mere, pere, struguri de masă, prune, morcovi, păstârnac, țelină de rădăcină, sfeclă roșie, ardei grași şi castraveți, în porții de cel puțin 150 grame pentru fructe şi cel puțin 200 grame de legume, inclusiv legume sub formă de amestec.

* Conținutul porției de lapte şi de produse lactate, care cuprinde:
    – lapte de consum fără adaos de lapte praf: lapte pasteurizat sau UHT, fără adaos de zahăr sau alți îndulcitori, fără adaos de cacao;
    – produse lactate fermentate fără adaos de lapte praf: iaurt, lapte acru, lapte covăsit, chefir, sana şi alte sortimente de lapte fermentate sau acrite, fără adaos de zahăr sau alți îndulcitori, fără adaos de fructe, fără adaos de cacao;
    – porția de lapte distribuită are 200 ml, iar porția de produse lactate distribuită are 125 grame, ambele cu un conținut de minimum 3,2% proteine şi de minimum 1,8% grăsime. Porția de produse lactate conține cel puțin 90% din greutate lapte tratat termic.

* Porția de produse de panificație are 80 de grame, indiferent de tipul produsului distribuit.

De asemenea, elevii cu intoleranță la gluten/lactoză şi/sau la orice alt ingredient şi/sau compus şi/sau la orice produs distribuit vor putea beneficia de produse adecvate situației lor.

Potrivit noului act normative, măsurile educative care se pot realiza în cadrul anului şcolar şi care însoţesc distribuţia fructelor, legumelor, laptelui şi a produselor lactate sunt: vizitarea unor ferme pomicole/legumicole, ferme de producere a laptelui, stațiuni de cercetare, expoziții, târguri, concursuri tematice, degustare, activități de grădinărit la nivelul școlii, organizarea unor zile tematice dedicate consumului de fructe, legume, lapte și produse lactate, utilizarea unor materiale didactice/educative.

„Totodată, pentru asigurarea diversităţii distribuţiei produselor oferite în cadrul Programului, proiectul de act normativ stabilește distribuirea într-un an școlar de către autoritățile contractante a cel puțin două fructe/legume și a cel puțin două produse lactate din cele stabilite în anexa nr. 1 la prezenta hotărâre. Tot pentru asigurarea diversităţii, porţia de fructe şi/sau legume va fi însoţită de o porţie de biscuiţi şi/sau covrigi uscaţi, iar porţia de lapte şi produse lactate va fi însoţită de corn şi/sau un baton”, se stipulează în noul act normativ.

Proiectul de act normativ referitor la Programului pentru școli în perioada 2023-2029 poate fi consultat pe site-ul MADR în secțiunea „”.