Fermierii rămân pe poziții: „Nu se poate produce porumb în România dacă bobul nu este tratat”

125
Fermierii rămân pe poziții: „Nu se poate produce porumb în România dacă bobul nu este tratat”

Producția de porumb va fi serios afectată. În contextul modificărilor cu care va veni Pactul Verde European, președintele APPR, Nicolae Sitaru, a declarat în deschiderea Congresului anual „De la fermieri pentru fermieri”, de joi, 11 februarie 2021, că nu se poate produce porumb la noi în țară dacă sămânța nu va mai fi tratată corespunzător, în acest caz cu neonicotinoide.

Fermierul recunoaște că el și colegii săi vor să practice o „agricultură verde”, dar cu instrumentele necesare la îndemână.

„2021 ne așteaptă niște provocări și din punct de vedere al legislației, a viitoarei Politici Agricole Comune. Cum se va face aceasta, va depinde foarte mult cum vom trăi în agricultură și cum vom produce noi în agricultură. Green Deal – noi, agricultorii, îl privim cu speranță că ne va fi mai bine, iar pe de altă parte îl privim și cu îngrijorare.

„Și asta pentru că, uneori, se iau măsuri pripite și la nivelul PAC și pe care foarte greu le mai îndreptăm. (…) Noi vrem, cu toții ca agricultura să fie mai verde. Noi, după ce suntem agricultori, suntem și consumatori, consumăm și noi produse agricole și vrem să consumăm din ce în ce mai multe produse agricole din România. Însă, să avem mare grijă și să se întâmple lucrul acesta după serioase studii de impact. Este bine să avem soluții când modificăm ceva.

„Ni s-a interzis folosirea unor substanțe, fără să se pună în loc ceva. Am avut de fiecare dată – și acum trebuie să recunosc – sprijinul și suportul Ministerului Agriculturii, care a înțeles de fiecare dată că nu se poate produce porumb în România dacă bobul nu este tratat și dacă ajungem să nu avem soluție pentru asta, probabil că producția de porumb din România va fi serios afectată, în viitor, dacă nu se pune altceva în locul neonicotinoidelor.

„Noi suntem în prima linie, suntem de acord să mergem mai departe, să facem o politică verde, dar să avem și instrumentele necesare cu care să se poată întâmpla asta”, a precizat Sitaru în deschiderea evenimentului citat.

Sitaru a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește implicațiile aplicării noului pact, fără evaluări efectuate în mod profesionist, evaluări asupra impactului Green Deal asupra producției de alimente accesibile cetățenilor.

Fermierul spune că riscăm inclusiv importurile masive de cereale din țări terțe care nu respectă rigorile legislației agricole europene.

„Aș vrea să-i rog pe toți politicienii să gândească de foarte multe ori până iau o decizie, în ceea ce privește Pactul Verde European, și să măsurăm de nouă ori și să tăiem o dată, cum spune românul. Ne-am obișnuit în spațiul economic european să avem alimente la care să aibă acces toată populația. Eu cred că, noi toți, agricultorii, vrem să fie în continuare la fel, să producem alimente accesibile tuturor, iar fermele noastră să rămână rentabile în condițiile noi, date.

Dacă se schimbă drastic tehnologiile și vor scădea producțiile, s-ar putea să fie mai ieftin să imporți cereale din alte spații, care oricum nu respectă condițiile din Uniunea Europeană (ni se întâmplă acum, cu soia), decât să producem în spațiul european. Cred că ar fi o mare lovitură dată tuturor fermierilor din tot spațiul european. Am speranța că vom fi consultați, că orice decizie se va lua, se va lua după o îndelungată chibzuință și că lucrurile vor fi mai bune”, a adăugat șeful APPR.

„Bugetul Agriculturii trebuie să rămână un buget echilibrat”

Liderul APPR și-a continuat discursul și a vorbit și despre modificările care vor avea loc în bugetul statului, buget cu privire la care inclusiv ministrul Agriculturii, Adrian Oros are semne de întrebare și a spus în cadrul aceluiași eveniment că baza trebuie să fie accesarea PNRR și a sumelor disponibile pentru perioada de tranziție.

Sitaru speră ca Guvernul Cîțu să facă un efort pentru câteva luni, astfel încât agricultorii să depășească momentul dificil 2020 și să genereze creștere economică

„Am avut un an 2020 cu mari probleme, noi, toată țara și toate sectoarele economice, dar peste toate necazurile aduse de pandemie, peste agricultura din sudul și estul României a venit o nenorocire și mai mare – seceta – care a decimat producțiile din sudul și estul României, secetă în urma căreia, foarte multe ferme din țara noastră sunt într-o situație complicată, anul acesta. Sperăm ca lucrurile să se schimbe, pentru că 2021 ar putea să fie un an al relansării agriculturii, al relansării producțiilor din agricultură, a unui an cu prețuri bune și cu producții bune în agricultură, în așa fel încât fermele să se echilibreze din punct de vedere economic.

„Mai sperăm ca și Guvernul României, și Ministerul Agriculturii să facă un efort. Știm că este greu, știm că bugetul are multe constrângeri, dar să facă un efort pentru câteva luni pentru că, în vară, precis, dacă condițiile de mediu vor fi mai bune, precis la toamnă ne vom lăuda că sectorul agricol din România a contribuit masiv, și sper din toată inima la lucrul acesta, și am și argumente să spun asta, a contribuit la creșterea economică din 2021”, a precizat Nicolae Sitaru în cadrul conferinței.

Tot în contextul revirimentului sectorului agricol românesc, unul care dă semne pozitive în ceea ce privește producția din acest an, liderul APPR a mai adăugat: „Toți fermierii avem o îngrijorare, uitându-ne la chinurile facerii bugetului și la scăderea bugetului Ministerului Agriculturii, și tragem un semnal de alarmă și pe calea asta, și anume că bugetul Agriculturii trebuie să rămână un buget echilibrat, că agricultura este un domeniu economic important pentru România și că dacă țara are nevoie de agricultură, uneori, mai ales după o secetă severă, cum a fost în 2020, trebuie să fim și ajutați.

„Rezerva de apă de din sol, din zonele grav afectate, se pare că se reface, este în curs de refacere. În luna decembrie 2020 și ianuarie 2021, în zona noastră a plouat în jur de 200 de litri de apă și sper ca, în continuare, în februarie și martie, să fie tot așa umede și să intrăm în semănatul culturilor de primăvară cu rezervă de apă mult diferită față de anul trecut, cu mult diferită de anul trecut când, la timpul acesta, aveam ploi foarte puține. Sper în continuare ca Ministerul Agriculturii să vină în sprijinul celor mai afectați și, pe cât de repede posibil, acele despăgubiri promise să intre în contul fermierilor”, a conchis Sitaru.

„Practicile fermierilor să fie parte a soluțiilor de sustenabilitate”

Cu o agenda densă într-o perioadă în care agricultura se redefinește pe coordonatele noilor obiective de sustenabilitate ale Europei, prin organizarea Congresului Anual Internațional al APPR „De la Fermieri pentru Fermieri”, eveniment devenit deja tradiție, organizatorii își speră ca practicile fermierilor să fie parte a soluțiilor de sustenabilitate, dar și ca aceștia să-și poată continua menirea de a furniza securitatea alimentară a cetățenilor.

„Sprijinim toate demersurile în scopul înverzirii și combaterii schimbărilor climatice și a efectelor lor, în special când acestea sunt pragmatice, fezabile și susținute de instrumente financiare care să ne conserve competitivitatea pe piața globală.

Congresul Anual al APPR este organizat cu scopul de a pune pe masă întrebările noastre și ale partenerilor noștri din industria agro-alimentară din această perioadă de cotitură și de a căuta răspunsuri împreună cu decidenții politici de la Comisia Europeană (DG Agri), de la Parlamentul European, din guvernul și legislativul României, precum și cu alți invitați de marcă”, spun organizatorii.