Fermierul Bogdan Soare: ”La prețul grâului de azi, fără 6 tone/hectar nu pot să acopăr cheltuiala”

2

Prețurile s-au prăbușit pe piața cerealelor, în condițiile în care toate semnele indică spre recolte bune și foarte bune de grâu anul acesta, în majoritatea zonelor lumii. În această situație, fermierii care au înființat culturile cu investiții extrem de costisitoare în toamna anului trecut se gândesc cu groază la ce va urma, pentru că trebuie să obțină producții uriașe ca să-și poată acoperi investiția.

Potrivit fermierului Bogdan Soare, pentru a-și acoperi cheltuielile la culturile de toamnă din acest an agricol, trebuie să obțină producții de minimum 6 tone la hectar.

”Sub 5-6 tone la hectar, la prețul de 1,05 lei/kg, cât este grâul de panificație astăzi, eu nu pot să acopăr cheltuiala. Cheltuieli directe, nu vorbim și de amortizări, că am băgat sute de mii de euro în utilaje și așa mai departe”, a precizat fermierul pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Acesta este cu atât mai dezamăgit cu cât sprijinul pe care fermierii îl așteptau de la Uniunea Europeană, în contextul tranzitului cerealelor din Ucraina, se pare că nu va veni, sau va fi unul infim.

”Din punctul meu de vedere, în condițiile actuale din România, irigația este cel mai greu de făcut. Într-adevăr, singura calitate este că îți dă o anumită predictibilitate în fața băncilor, în fața furnizorilor și în fața conștiinței tale. (…) Pe grupurile de agricultură în care sunt, încercăm să găsim soluții. Ca să supraviețuiesc, nu mai pot să stau cu mâna întinsă la un euro/hectar. Trebuie să fac producții și trebuie să învăț să fac producții fără irigații.

Majoritatea oamenilor care nu se pricep la agricultură spun că am fost lacomi. Perfect adevărat, că am avut la grâu 1,65 lei/kg la recoltare și l-am vândut cu 1,2 lei/kg. Dar același om lacom a cumpărat NPK-ul la 6.000 de lei, a cumpărat azotul la 4.600 de lei. Nu eram tot eu, cu aceeași gândire? Unde a fost lăcomia? Avem costuri foarte mari de producție, utilajele sunt din ce în ce mai scumpe, mentenanța e mai scumpă, totul s-a scumpit. Atunci, am încercat cu investițiile pe care le-am avut, să valorizăm ceea ce am produs, într-o logică în care în Europa s-au produs 22 milioane de tone de porumb mai puțin. Dar ghici de unde s-a luat acest porumb? Din Ucraina. Și atunci, să mai aștept eu de la Uniunea Europeană vreo mișcare sustenabilă?”, a mai spus Bogdan Soare.

Revenind la problema prețurilor, unii fermieri au început deja să-și vândă marfa din recolta viitoare prin contracte forward, temându-se de faptul că prețul de la recoltare va fi și mai mic, dacă trendul actual va continua. Spre exemplu, fermierul Ștefan Gheorghiță din județul Brăila a încheiat deja contracte pentru 3 tone de grâu și o tonă de rapiță din noua recoltă.

”Eu lucrez pe un buget, încerc să-mi fac loturi de marfă, în general cam o treime sau 25% din producția pe care o estimez, și încerc să vând. Fac mențiunea că eu lucrez la irigat și atunci am o anumită predictibilitate, dar sunt nevoit să și ies, pentru că nu pot stoca tot. Am vândut în momentul de față 3 tone la grâu, 3 tone la porumb și o tonă la rapiță. Acestea sunt producțiile pe care le-am valorificat deocamdată. Prețul de astăzi s-ar putea peste o lună să fie foarte mare, ferească Dumnezeu, sau s-ar putea să mai crească. E greu de spus”, a explicat Ștefan Gheorghiță pentru AGRO TV.

video
play-sharp-fill