Fermierul Bogdan Soare merge în pierdere la cultura de grâu, cu producție de 4.800 kg/hectar

3

Mulți fermieri spuneau încă de anul trecut că 2023 va fi cel mai dificil din cariera lor, iar acum, după ce recoltele de la culturile de toamnă au ajuns în hambare, se pare că aceste cuvinte se adeveresc. Problema nu este legată neapărat de producții în sine, ci de costurile extrem de mari la care au fost înființate culturile.

Spre exemplu, în cazul lui Bogdan Soare, fermier din județul Ialomița, o producție de grâu de 4.800 kg/hectar nu a fost suficientă ca să-și acopere investiția în cultură.

”Am avut cheltuieli de 6.000 lei/hectar la grâu, 6.000 lei/hectar la rapiță. Am încheiat recoltatul cu 3.400 kg/hectar la rapiță, am vândut-o pe toată înainte de recoltat la un preț mediu de 2 lei/kg. Vă dau toate datele acestea ca să vedem matematic despre ce vorbim. La grâu, am încheiat cu 4.800 kg/hectar, ceea ce e o producție mult sub investiția pe care am făcut-o.

Suprafețele au fost relativ egale, în jur de 300 de hectare la rapiță și 300 de hectare la grâu. Deci, ce am câștigat la rapiță, am pierdut în partea cealaltă la grâu, prin faptul că nu am reușit să îmi acopăr cheltuielile. Grâul l-am vândut în medie la 1 leu/kg pentru panificație și 0,9 lei/kg pentru furaj”, a precizat Bogdan Soare pentru AGRO TV.

Speranța sa pentru anul acesta se pune acum în cultura de porumb, mai ales că a făcut eforturi considerabile pentru implementarea unui sistem de irigare prin picurare pe o suprafață de 300 de hectare. Fermierul spune că acest sistem a rămas singura soluție pentru fermierii care vor să cultive porumb în zona de sud a țării.

”La floarea soarelui, din cauza precipitațiilor scăzute, nu văd mai mult de 2,5 tone/hectar, nu am cum. Iar la porumb mă declar norocos că, investind aproape 600.000 de euro într-un sistem de picurare, s-ar putea să scap de faliment datorită porumbului”, a mai precizat Bogdan Soare, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.