Ionuț Olteanu, producțiile la hectar din 2023: 4 tone la rapiță, 6 tone la grâu, 8 tone la orz

1

Pentru fermierul Ionuț Olteanu, anul 2023 nu este unul lipsit de probleme, chiar dacă, la prima vedere, producțiile la culturile de toamnă arată bine. Acum că a încheiat oficial recoltarea, agricultorul spune că producțiile la grâu, orz și rapiță sunt satisfăcătoare, însă prețurile mici pentru valorificarea mărfurilor îl pun, totuși, în dificultate.

”Noi am fost puțin norocoși, pentru că am avut zone în care chiar a plouat față de restul țării. Suntem ferma care lucrează în 62 de localități, cu un pământ foarte fărâmițat și este o situație destul de complicată. Am încheiat rapița pe 4 tone/hectar, grâul 6,2 tone/hectar, dar fără calități, și atunci netul e undeva la 6 tone/hectar, iar orzul la 8 tone/hectar”, a precizat Ionuț Olteanu în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Chiar și cu aceste rezultate, fermierul spune că atunci când trage linie la unele culturi, rezultatul este pe zero, pentru că investițiile au fost foarte mari, în timp ce prețurile de vânzare sunt mici.

În ceea ce privește culturile de primăvară situația se arată mult mai dificilă. Lipsa de apă din sol și-a spus cuvântul și se întrevăd producții la care pragul de rentabilitate nu va fi atins.

”Ca o estimare la floarea soarelui, nu cred că mai este prematur, cred că undeva la 2,7 tone/hectar ne aflăm, pentru că terenurile noastre sunt terenuri acide și floarea soarelui nu se comportă prea bine pe terenuri acide. La porumb îmi este groază să vorbesc, pentru că nu am avut apă suficientă, iar media cred că o să fie undeva la 3,5 sau 4 tone/hectar”, a mai spus Ionuț Olteanu.