Fermierul Marian Popa a întors cultura de rapiță: ”Pământul este uscat ca vara”

2

Ploile din ultimele zile le mai dau ceva speranțe fermierilor în ceea ce privește producțiile de anul acesta, însă deficitul de apă din sol este în continuare semnificativ în unele zone ale țării. Astfel, unii agricultori au luat decizia, mai devreme sau mai târziu, să-și întoarcă culturile, pentru că nu mai au nicio speranță la producții.

Spre exemplu, Marian Popa, fermier din județul Teleorman, a decis să întoarcă terenul însămânțat cu rapiță, pentru că ultimul ger i-a distrus întreaga cultură.

”Deficitul de apă în sol este imens, este o situație tristă. Nu este rezervă de apă în sol deloc. Am întors cultura de rapiță acum două-trei zile, pentru că ultimul ger care a venit și cu vântul acela puternic, a făcut să dispară cultura, fiind în faza de cotiledoane sau frunzulițe mici. Am întors-o și am pregătit-o pentru cultura de floarea soarelui, curgând praf în urma utilajului ca vara”, a precizat Marian Popa în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Potrivit acestuia, deficitul de apă din zona sa este unul extrem de mare, iar pământul arată ca în lunile secetoase de vară.

”Am săpat niște gropi, iar pământul este uscat ca îl lunile de vară, ceea ce mă îngrijorează foarte mult. (…) În zona mea, avem 90 de litri de apă de când a început anul agricol”, a mai spus Marian Popa.