Finanțare între 30.000 și 50.000 EURO pentru micii fermieri care vor să își cumpere tractor

6

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, plănuiește un nou program de finanțare pentru fermierii mici și mijlocii care vor să își cumpere tractor nou. Acesta a dezvăluit câteva dintre detaliile acestui plan într-o ședință din cadrul Comisiei de Agricultură din Senat, al cărei președinte este George Scarlat.

Potrivit lui Scarlat, finanțarea ar urma să fie între 30.000 și 50.000 de euro, fiind destinată fermierilor care exploatează maxim 500 de hectare.

”Ar fi această sumă identificată ca fiind neconsumată din vechiul PNDR 2014-2020, de aproximativ 180 de milioane de euro, ne-a spus domnul ministru, care vrea să o folosească pentru un program pentru tractoare. Să fie vizate exploatațiile mici și mijlocii, până în 500 de hectare. Cuantumul va fi între 30.000 și 50.000 de euro, nu este foarte mare, dar cred că este un sprijin. Sunt bani europeni și am înțeles că o parte din ei vin prin Fondul de Mediu”, a precizat George Scarlat pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Momentan nu este clar dacă este vorba despre aceeași finanțare anunțată de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), adică ”Rabla pentru tractoare”, sau este vorba despre un program similar care ar urma să fie lansat de Ministerul Agriculturii.

Amintim că programul ”Rabla pentru tractoare” a fost anunțat de AFM pentru calendarul anului 2024, iar finanțarea prin acesta urmează să fie de 30.000 de euro/beneficiar. Bugetul anunțat de AFM este de 500 de milioane de lei, adică aproximativ 100 de milioane de euro. Rămâne de văzut dacă acesta este programul la care făcea referire ministrul Florin Barbu în discuțiile de la Senat, sau dacă Ministerul Agriculturii urmează să anunțe o altă finanțare.