Subvenții APIA încasate ilegal de primar! „Asta este, dau banii înapoi”

3

Primarul comunei sibiene Cristian, Ioan Seuchea, este acuzat că ar fi încasat ilegal subvenții APIA, folosindu-se de terenul unei femei din localitate, scrie turnulsfatului.ro.

Totul a ieșit la iveală după ce proprietara a vrut, la rândul ei, să obțină subvenții APIA pe baza terenului în suprafață de 8.900 de metri pătrați, însă nu a putut deoarece acesta fusese deja declarat la APIA de către primar, fără ca între cei doi să existe un contract de închiriere.

În răspunsul APIA la sesizarea femeii se specifică faptul că „s-a constat că fermierul Seuchea Ioan s-a identificat în blocul fizic 723 cu o suprafață mai mare cu 1,5 hectare decât suprafața care rezultă din actele prezentate ca fiind amplasată în acest bloc fizic”, astfel că instituția va face demersurile ca primarul să dea înapoi banii primiți ilegal în perioada 2014 – 2023.

Confruntat cu această situație, primarul Ioan Seuchea se apără spunând că la vremea când a declarat terenul pentru a obține subvenții APIA nu exista cadastru general în zonă, fiind vorba de o simplă greșeală de amplasament.

„Nu a fost cu intenție, asta a fost și asta este. Dau banii înapoi, încă nu știu cât, e și normal așa”, spune primarul.

Potrivit jurnaliștilor de la turnulsfatului.ro cel care a scos la iveală cazul este Claudiu Ștefan, inspector în cadrul Primăriei Cristian.

„Eu am făcut parte din comisia de verificate a pășunilor de la nivelul comunei și când am fost pe teren am văzut anumite lucruri neconforme. Am venit la birou și am început să cercetez. M-am întâlnit cu doamna care e proprietar și mi-a zis ce probleme are și după am făcut demersurile astea și am făcut sesizarea la APIA”, spune Claudiu Ștefan.

În urma verificărilor făcute, Direcția Antifraudă din cadrul APIA a constatat, al rândul său, ilegalitatea.

„Direcția Antifraudă, Control Intern a finalizat verificările privind aspectele semnalșate de dumneavoastră referitor la declararea la APIA și utilizarea de către dl. Seuchea Ioan, în campaniile 2014-2023, a suprafeței de teren care face obiectul extrasului CF nr. 104447. În timpul acțiunii de control au fost solicitate documente și informații suplimentare fermierului reclamat, Centrului Județean Sibiu și Primăriei comunei Cristian privind această suprafață, în urma analizării acestora fiind constatate neconformități, urmând ca APIA Centrul Județean Sibiu să ia măsurile legale care se impun”, se precizează într-o notă a Direcției Antifraudă din cadrul APIA.

Dacă este vorba de o simplă greșeală sau nu rămâne să se pronunțe instituțiile abilitate, însă, potrivit jurnaliștilor de la turnulsfatului.ro, nu este primul caz în care primarul Ioan Seuchea și fiul său,  Ioan-Rareș Seuchea – culmea, director executiv adjunct la APIA Sibiu –, sunt acuzați de ilegalități în legătură cu activitatea lor agricolă din Cristian.

Într-o șdință de Consiliu Local din noiembrie 2023, Claudiu Ștefan, pe atunci secretar al primăriei, a lansat acuzația că ferma primarului din Cristian,a fiului acestuia și a fostului primar al comunei era alimentată cu energie de la un contor al cărui consum este plătit din bugetul comunității. Mai mult, și apa utilizată la aceeași fermă, aflată pe un teren concesionat tot de Primăria Cristian era, de asemenea, plătită din banii comunei.

Acuzațiile sunt grave. Așteptăm cu interes ca instituțiile statului să facă lumină în acest caz.

Citește și Funcționară de la Primărie, condamnată la închisoare pentru fraude cu subvenții APIA