Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – Câți bani pune AFIR la bătaie

17

Anul 2024 vine cu o surpriză în materie de fonduri europene pentru fermierii din sectorul vegetal! Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat lansarea unei sesiuni de depunere a proiectelor pentru achiziția de utilaje pe submăsura 4.1 din vechiul PNDR.

Deși fermierii așteptau lansarea liniilor de finanțare din noua programare financiară, se pare că MADR mai are la dispoziție și bani din perioada 2014-2022. Astfel, peste 200 de milioane de euro vor fi fonduri alocate fermierilor pentru simpla achiziția de utilaje.

”MADR a venit cu un calendar care pe mine m-a surprins și mă bucură, însă văd că nu se vorbește deloc despre această situație. Este un calendar estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere de proiecte din cadrul PNDR 2014-2022, pentru submăsura 4.1, investiții în exploatațiile agricole, pachetul 4.1.1, achiziții simple de utilaje agricole. Lansarea este estimată în martie-aprilie, cu un buget foarte important: 203 milioane de euro.

Este vechea măsură 4.1 de achiziții simple în cultura mare, unde bănuiesc că nu s-au semnat contractele de finanțare în perioada de tranziție. Este foarte important, noi nu am știut de existența acestor fonduri, pentru mine a fost o surpriză și cred că cei din cultura mare trebuie să se pregătească extrem de repede”, a  precizat consultantul Cosmin Măglaș pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Momentan nu cunoaștem exact suma pe care o vor putea obține fermierii prin această linie de finanțare. Dacă se păstrează regulile din vechiul ghid de finanțare, sprijinul din fonduri europene va fi de 350.000 de euro/fermă, respectiv 400.000 de euro/fermă, în funcție de dimensiunea exploatației, iar rata sprijinului va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile.