Fonduri europene pentru fermieri în 2021 – informații exclusive de la Ministrul Agriculturii

33
Fonduri europene pentru fermieri în 2021 – informații exclusive de la Ministrul Agriculturii

Fonduri europene pentru fermierii români! Alocările financiare pentru perioada de tranziție 2021-2022 sunt așteptate cu nerăbdare de agricultori. Pentru că vrem să vă dăm informații corecte în acest sens, direct de la sursă, realizatorul Ovidiu Ghinea a stat de vorbă despre acest subiect cu ministrul agriculturii, Adrian Oros, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Șeful MADR a făcut o trecere în revistă a sumelor din fonduri europene de care vor beneficia fermierii români în următorii doi ani, venind cu detalii de la ultimele negocieri ale reprezentanților ministerului cu Comisia Europeană.

”Pentru această perioadă de tranziție 2021-2022, sunt alocate 2,84 miliarde euro de la FEADR și 692 milioane euro fonduri EURI pentru pilonul 2. Pentru pilonul 1 sunt aproximativ 3 miliarde euro. Noi am încercat să finanțăm exact acele nevoi și acele priorități care au reieșit din analizele pe care le-am făcut. Cea mai mare problemă care a reieșit din analizele făcute de noi, dar și de tot felul de institute, a fost că deficitul balanței comerciale crește anual și trebuie să facem ceva. Pentru această perioadă de doi ani, pentru măsurile de investiții în fermă, mai ales pentru intregrare, depozitare și procesare în fermă,  pe măsura 4.1, am alocat 760 de milioane euro. La început suma a părut foarte mare, dar apoi, discutând cu fiecare categorie de beneficiari în parte, ne-am dat seama că nu e foarte mare sume și am împărțit-o atât pe domenii de activitate diferite, dar și pe zone geografice, încercând să dăm zonei montane, care întotdeauna acumulează puncte foarte puține, niște sume distincte”, a precizat ministrul Adrian Oros.

Șeful de la Agricultură a precizat că dintre toate măsurile care se vor deschide în perioada de tranziție, măsura 4.1 beneficiază de cei mai mulți bani, iar fiecare sector finanțat prin intermediul acesteia beneficiază de alocări consistente.

”Pentru achizițiile simple, inclusiv echipamente pentru irigații, avem 125 milioane euro. Aceasta este suma finală; ultima negociere cu Comisia a fost joia trecută. Apoi 55 milioane euro pentru condiționare, procesare și marketing vegetal, exceptând legumele și cartofii, pentru că avem 100 milioane euro separat doar pentru legume cultivate în spații protejate și cartofi producție primară și 50 de milioane tot pentru legume și cartofi – depozitare și procesare. Pentru zona de zootehnie avem 240 milioane euro la nivel național și 60 milioane pentru investiții în fermele zootehnice în zona montană. Cea mai mare sumă am pus-o pe măsura 4.1”, a mai subliniat Oros.