Fonduri europene pentru micii fermieri – Câți bani puteți primi în 2023

188

Noul Plan Național Strategic (PNS) vine cu noi oportunități de finanțare pentru fermierii din toate categoriile, inclusiv pentru cei mici. Deși fosta submăsură 6.3, cunoscută pentru sprijinul forfetar de 15.000 de euro, a dispărut, micii fermieri vor avea în continuare posibilități de a realiza investiții cu fonduri europene.

În acest sens, Ministerul Agriculturii a pregătit o linie de finanțare nou-nouță, intitulată DR-14 – Investiții în fermele de mici dimensiuni. În rândurile de mai jos, vă prezentăm cele mai importante detalii legate de această nouă posibilitate de accesare a fondurilor europene.

Fermele mici vizate în cadrul acestei intervenții sunt definite ca fiind exploatații agricole cu o dimensiune economică între 4.000 SO și 11.999 SO. În cazul exploatațiilor zootehnice de creștere a animalelor din rasele autohtone sunt eligibile exploatațiile cu dimensiunea economică de minimum 2.000 SO.

Condiții de eligibilitate:

 • Investiția trebuie să se realizeze în cadrul unei ferme cu o dimensiune economică cuprinsă între 4.000 și 11.999 SO, respectiv 2.000 și 11.999 SO pentru fermele zootehnice populate cu rase autohtone;
 • Solicitantul prezintă un plan de afaceri în care prezintă situația exploatației și obiectivele pe 3 ani;
 • Solicitantul va figura în sistemul APIA/ANSVSA (după caz), anterior depunerii cererii de
  finanțare, cu forma de desfășurare a activității economice cu care solicită sprijin prin prezenta intervenție;
 • Solicitantul trebuie să demonstreze asigurarea cofinanțării investiției;
 • Investițiile în procesarea de la nivelul fermei, inclusiv dotările aferente, vor reprezenta o componentă secundară a proiectului (din punct de vedere financiar);
 • În cazul în care proiectul prevede investiții în echipamente de irigații la nivelul fermei acestea sunt eligibile doar dacă, îndeplinesc condițiile specificate în art 74 din Reg. (UE) nr. 2115/2021, iar la nivelul proiectului, este demonstrat faptul că:
  1. în urma evaluării ex-ante, investiţia asigură posibile economii de apă de minimum10%
  2. în cazul în care investiţia afectează corpuri de apă subterană sau de suprafaţă care au fost identificate ca nesatisfăcătoare în planul coresupunzător de management al bazinului hidrografic din motive legate de cantitatea de apă, este realizată o reducere efectivă a utilizării apei de minimum 50% din posibilele economii stabilite la punctul a) sau în conformitate cu procentul stabilit de autoritatea competentă (dacă este cazul), care să contribuie la atingerea stării bune a acelor corpuri de apă”.

”Sprijinul poate viza optimizarea activității agricole a fermelor de mici dimensiuni, atât din punct de vedere economic cât și al cerințelor legate de mediu, prin construcții noi sau modernizarea acestora, prin accesul la utilități, dotarea cu utilaje şi/sau echipamente performante dar și la adoptarea soluțiilor digitale care să permită aplicarea unor bune practici de gestionare a resurselor și factorilor de producție, practicarea unei agriculturi de precizie și optimizarea lucrărilor agricole”, se menționează în fișa intervenției din PNS.

Valoarea sprijinului pe care îl pot obține fermierii care accesează DR-14 este de 50.000 EURO/proiect. Intensitatea maximă va fi de 85% din costurile eligibile, astfel că fermierii vor trebui să acopere restul de 15% din valoarea proiectului din propriile buzunare.

Momentan, reprezentanții Ministerului Agriculturii nu au anunțat o dată exactă pentru lansarea acestei linii de finanțare sau a Ghidului solicitantului. Aceștia și-au exprimat, însă, intenția de a lansa primele măsuri pe fonduri europene în a doua jumătate a anului 2023.