Fonduri europene și programe de finanțare pentru fermierii care vor să-și cumpere tractor nou

3

Fermierii care vor să-și modernizeze ferma anul acesta și să-și cumpere tractor nou vor avea parte de multiple programe de finanțare prin intermediul cărora vor putea face acest lucru. Fie că este vorba de fonduri europene sau de programe de finanțare din bugetul de stat, anul 2024 oferă mai multe oportunități în acest sens.

Dacă ne referim la intervențiile din Planul Național Strategic 2023-2027, liniile de finanțare care permit achiziția de tractoare și utilaje agricole și care vor fi lansate pe parcursul acestui an sunt următoarele:

Pe lângă aceste linii de finanțare din actualul program strategic, Ministerul Agriculturii se pregătește să mai lanseze o linie de finanțare din vechiul program: submăsura 4.1. Aici, bugetul va fi unul generos, de peste 200 de milioane de euro, iar lansarea este programată în luna aprilie. Finanțarea se poate duce până la 350.000 de euro/fermă, respectiv 400.000 de euro/fermă, în funcție de dimensiunea exploatației.

Tot din sumele rămase necheltuite din vechiul PNDR, Ministerul Agriculturii intenționează să lanseze programul ”un tractor pe fermă”, anunțat de ministrul Florin Barbu în premieră la AGRO TV. Acest program ar urma să fie destinat micilor fermieri, care exploatează sub 400 de hectare de teren.

Tot anul acesta urmează să fie lansat și programul ”Rabla pentru Tractoare”, derulat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), cu un buget de 500 de milioane de lei. Plafonul maxim pentru finanțare va fi de 30.000 de euro/fermier, însă momentan nu se cunosc detalii suplimentare legate de desfășurarea acestui program.