Măsuri la Guvern: Noi ajutoare financiare pentru crescătorii de vaci și lapte mai ieftin timp de 6 luni!

2

Prim-ministrul Nicolae Ciucă anunță că Guvernul a decis acordarea de ajutoare financiare suplimentare pentru crescătorii de vaci, precum și o scădere a prețului la laptele de consum, timp de 6 luni.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a continuat miercuri consultările cu reprezentanții asociațiilor de fermieri, de procesatori și ai rețelei marilor magazine. La întâlnirea de la Palatul Victoria au participat ministrul Agriculturii, Petre Daea, reprezentanți ai Cancelariei Prim-Ministrului, Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Consiliului Concurenței.

„La nivelul Guvernului și al autorităților statului am făcut în aceste zile propria analiză și avem soluții pentru sprijinul fermierilor, al procesatorilor și pentru a ajuta piața laptelui, cu tradiție în România. Este important să optimizăm funcționarea întregului lanț de producție și distribuție, de la fermier până la raft, punând în centrul preocupărilor consumatorul român. Grija noastră este ca toți cetățenii români să aibă acces la produsele necesare pentru un trai decent”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Printre măsurile de sprijin pentru susținerea fermierilor și a pieței laptelui, identificate la nivelui Guvernului și prezentate de premierul Ciucă și ministrul Daea, se numără acordarea de ajutoare financiare în două etape. Astfel, primele plăți se vor face începând cu 15 mai 2023 pentru cererile în valoare de 21,6 milioane de euro, depuse de crescătorii de vaci de lapte până la data de 23 martie 2023. Ulterior, suma acordată drept ajutoare financiare va fi suplimentată cu încă 22 de milioane de euro și va fi organizată o a doua sesiune de depunere a cererilor de plată, plățile urmând să se facă, pentru aceste cereri, în al doilea semestru al anului 2023.

„Guvernul va pune în acord cu realitățile economice valoarea fondurilor alocate, iar ca urmare a unei mai bune așezări a sumelor acordate sectorului zootehnic, fermierii vor beneficia de compensații în valoare de 22 de milioane de euro, pentru pierderile cauzate de războiul din Ucraina”, se arată în comunicatul Executivului.

Totodată, pentru susținerea procesatorilor români din industria alimentară, va fi îmbunătățită și adaptată, în termen cât mai scurt, măsura potrivit căreia procesatorii beneficiază de o primă de 10% din valoarea producției prelucrate în România. Proiectul de act normativ se află deja în analiza și dezbaterea Parlamentului.

De asemenea, pentru a încuraja valorificarea laptelui și o alimentație sănătoasă, Guvernul anunță că, începând cu viitorul an școlar, va extinde și dezvolta „Programul pentru școli” și „Masa caldă în școli”. Astfel, vor fi pregătite proiecte de acte normative pentru acordarea de produse lactate copiilor în fiecare zi în care frecventează cursuri școlare, și nu doar de trei ori pe săptămână ca până acum, dar și pentru actualizarea prețului pachetelor de care vor beneficia copiii și fluidizarea procedurilor de achiziție. Totodată, Guvernul pregătește creșterea numărului de școli în care se acordă o masă caldă sau un pachet alimentar elevilor care frecventează cursurile.

Oaltă măsură anunțată de Guvern este reducerea prețului pentru laptele de consum pe o perioada de șase luni, convenită în urma consultărilor derulate la Palatul Victoria cu reprezentanții procesatorilor și ai rețelei marilor magazine. Această măsura vine în beneficiul consumatorului final și încurajează cererea pe piața laptelui, ceea ce va sprijini implicit fermierii și procesatorii.

„Mă bucur că am reușit împreună să găsim o serie de soluții care să deblocheze piața laptelui. Știm cu toții însă că avem nevoie de măsuri pe termen lung. La nivelul Guvernului, lucrăm la un program de dezvoltare a sectorului agricol și industriei alimentare care să pună în valoare potențialul României și să garanteze securitatea alimentară cetățenilor noștri”, a precizat premierul Nicolae Ciucă.

Potrivit comunicatului Guvernului, consultările între fermieri, procesatori și rețelele marilor magazine vor continua la nivelul Ministerului Agriculturii.