Cotațiile cerealelor AZI: pierderi și câștiguri dispersate

2

Cotațiile cerealelor americane au arătat, marți seara, o evoluție dispersată, potrivit celui mai recent raport USDA. Vorbim despre scăderi ale principalelor cereale și despre o creștere a complexului de soia. USDA a redus producția de soia din Argentina, în acest an, cu 6 Mt, aceasta fiind estimata la 27 Mt. Concluzia? Cresc nevoile de import ale țării. Recolta de porumb din Argentina a fost, de asemenea, redusă cu 3 Mt, fiind estimată la aproximativ 37 Mt. Totuși, raportul USDA a dezvăluit că SUA termină peste așteptări estimările stocurilor de grâu, porumb și soia.

Cotațiile cerealelor americane influențate de:
  • competitivitatea puternică cerealelor de la Marea Neagră care a dus la o revizuire ascendentă a exporturilor rusești de grâu 22/23 (45 Mt), precum și a exporturilor ucrainene de grâu (14,5 Mt) și porumb (25,5 Mt).
  • temerile de producție după ce USDA a eliminat în ultimul său Crop Progress, un punct din ratingurile sale „bun la excelent” pentru grâu de iarnă 
Cotațiile cerealelor ușor dispersate, în prezent

La încheierea de la Chicago, grâul SRW cu scadență în mai 2023 a pierdut 4,5 c$ la bushel, ajungând la 6,74 dolari per bushel.

Contractele futures pe porumb din mai 2023 au scăzut cu 3,0 c$/bushel, fiind cotate la 6,51 dolari per bushel.

Boabele de soia cu livrarea în mai 2023 au câștigat 10,0 c$ la bushel ajungând la valoarea de 14,97 USD per bushel.