Guvernul a dat AZI drumul la Creditul Fermierului pentru capital de lucru

7

Guvernul a aprobat în ședința joi, 8 februarie, Creditul Fermierului, o nouă formă de sprijin acordată pe cadrul de ajutor de stat „Ucraina”.

Creditul Fermierului va fi acordat pentru capital de lucru pe o perioadă de 5 ani, în cuantum de până la 30% din cifra de afaceri, dar nu mai mult de 280.000 euro, cu o dobândă de doar 1,95% pe an, în condițiile în care statul va suporta diferența de dobândă reprezentată de rata ROBOR.

„Continuăm să adoptăm soluțiile convenite cu fermierii luna trecută. Aprobăm astăzi Creditul Fermierului, oferind acces mai facil agricultorilor la finanțări vitale. Alocăm aproape 165 de milioane de euro și acoperim partea cea mai importantă a dobânzii la creditele bancare: practice suportăm rata dobânzii ROBOR, iar fermierii rămân cu marja ce nu poate depăși 1,95% pe an. Sprijinul este de maximum 280 de euro pe 5 ani”, a declarat, joi, premierul Marcel Ciolacu la începului ședinței de Guvern.

Totodată, premierul a anunțat și adoptarea unei alte măsuri ce vine în sprijinul fermierilor care folosesc sistemul de irigații.

„Achităm și în anul 2024 o cotă de 50% din facturile pentru energia electrică folosită în irigarea culturilor agricole”, a mai spus șeful Guvernului, care a ținut, de asemenea, să salute retreagea de către Comisia Europeană a controversatului proiect privind pesticidele în agricultură „care i-ar fi dezavantajat serios pe fermierii noștri”.