Guvernul aprobă AZI două noi scheme de ajutor de minimis pentru fermieri!

1

Guvernul a aprobat în ședința de joi două hotărâri ce vizează scheme de ajutor de minimis destinate fermierilor.

Este vorba despre schemele de ajutor de minimis propuse pentru acest an pentru susținerea culturilor de usturoi și cartof.

„Astăzi avem două acte normative de importanță deosebită pentru două produse care necesită susținerea și stimularea noastră, și o facem de fiecare dată. Este vorba de un sprijin de minimis pentru cultura usturoiului și cartofului, știindu-se că cele două culturi au avut un regres înregistrat în ultima perioadă de timp și, prin stimularea pe care am făcut-o, spun eu, permanent și insistent, cu sume corespunzătoare, suprafața (dedicate acestor culturi – n.r.) a reușit să crească în România, iar balanța acestor produse începe să se înregistreze într-un progress pe care îl dorim cu toții în perspesctiva asigurării nevoilor interne din producția pe care o facem în România”, a anunțat ministrul agriculturii, Petre Daea, în cadrul ședinței de Guvern.

Potrivit proiectului de Hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, schema de ajutor de minimis pentru susţinerea producţiei de usturoi prevede un cuantum de 3.000 euro/ha, iar calculul sprijinului se face proporţional cu suprafaţa de pe care s-a obţinut o cantitate minimă de 3.000 kg/ha, suprafaţa minimă eligibilă fiind de 0,3 ha (vezi aici prevederile complete).

De asemenea, în proiectul de Hotărâre pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de cartof de consum” pentru 2023 este prevăzut un cuantum de 200 euro/ha, suprafaţa minimă eligibilă fiind de 0,3 ha. Calculul sprijinului se face proporţional cu suprafaţa efectiv cultivată cu cartof de consum de pe care s-a obţinut o cantitate minimă de 15 t/ha cartof de consum (vezi aici prevederile complete).