Se prelungește interzicerea importurilor de cereale din Ucraina și după 15 septembrie? Ce spun țările vizate

1

Polonia, Ungaria, Bulgaria, România şi Slovacia sprijină extinderea, până la finalul anului, a interzicerii de către UE a importurilor de cereale din Ucraina în aceste țări, a declarat vineri ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus, transmite agenția Reuters, citată de AGEPRES.

Pe de altă parte, ministrul Agriculturii şi Alimentaţiei din Bulgaria, Kiril Vatev, a anunţat joi că țara sa a renunţat la solicitarea privind interzicerea importurilor de grâu din Ucraina, transmit agențiile Novinite şi BTA, preluate de AGERPRES.

Cu toate acestea, Bulgaria a transmis Comisiei Europeane că insistă totuși ca interdicţia asupra importurilor de seminţe de floarea-soarelui, ulei de gătit nerafinat şi lapte praf din Ucraina să se aplice până la finalul anului.

Potrivit lui Vatev, obiectivul este de a căuta un echilibru în lanţul agroalimentar şi de a favoriza produsele din Bulgaria în defavoarea celor importate.

Oficialul bulgar a adăugat că alte state membre UE, care au negociat de mai mult timp cu Comisia Europeană, şi-au asigurat sume importante pentru proiecte de infrastructură, dând ca exemplu Polonia, care a primit un miliard de euro.

„Noi suntem la zero, deoarece ne-am alăturat târziu discuţiilor, dar şi infrastructura noastră are nevoie de sprijin şi vom participa la negocieri”, a mai spus Kiril Vatev.

Tot joi, Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, a anunțat că Ungaria vrea ca interdicţia UE privind vânzările interne de cereale din Ucraina să fie extinsă în cele cinci state membre ale UE aflate în proximitate, după ce măsura actuală se încheie la 15 septembrie.

„Ungaria va cere UE să prelungească interdicţia începând cu 16 septembrie”, a declarat Gergely Gulyas, adăugând că Budapesta este pregătită să reimpună o interdicţie naţională privind importul de cereale din Ucraina, dacă UE nu extinde măsura. Interdicţie pe care Polonia a anunțat-o deja, la rândul său, chiar dacă UE nu este de acord cu prelungirea acesteia.

După ce ţările din Europa Centrală au impus interdicţii unilaterale la începutul acestui an asupra importurilor de cereale din Ucraina pentru a-şi proteja producătorii interni, în luna mai, Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui, permiţând în acelaşi timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în alte țări. Această interdicţie urmează să expire pe 15 septembrie.