ÎN SFÂRȘIT! Magazinele mai mari de 400 de metri pătrați, obligate să vândă produse alimentare locale

8
ÎN SFÂRȘIT! Magazinele mai mari de 400 de metri pătrați, obligate să vândă produse alimentare locale

În ciuda criticilor formulate de reprezentanții mai multor țări membre ale blocului comunitar european (UE27), magazinele cu o suprafață mai mare de 400 de metri pătrați ar urma să comercializeze din 2022 doar produse alimentare locale.

Este vorba de o decizie a deputaților cehi care au adoptat miercuri, 20 ianuarie 2021, un amendament legislativ în baza căruia produsele alimentare locale ceheşti vor trebui să reprezinte cel puţin 55% din vânzările acestor magazine, scriu cei de la Barrons și cei de la AFP.

În plus, ponderea produselor alimentare locale ar urma să se majoreze până la 73% în 2028, potrivit amendamentului produs de formaţiunea de extremă dreaptă „Libertate şi democraţie directă” (SPD) a vicepreşedintelui Camerei inferioare, Tomio Okamura.

Cota se aplică doar alimentelor care pot fi produse în Cehia, o ţară cu 10,7 milioane de locuitori membră a UE27.

Textul a trecut cu 66 de voturi pentru

Partidele din coaliţia la putere şi deputaţii comunişti care susţin cabinetul minoritar de centru stânga, au aprobat textul cu 66 de voturi pentru faţă de 29 împotrivă.

Milos Zeman, președintele Cehiei, ar urma să promulge amendamentul, în ciuda faptului că ar putea încălca regulile pieţei unice europene.

Guvernul minoritar condus de premierul Andrej Babis şi format din mişcarea sa populistă ANO (YES) şi Partidul Social-Democrat (CSSD) este la putere în Cehia din iunie 2018, susţinut şi de comunişti.

Andrej Babis a făcut avere înfiinţând grupul Agrofert (industrie alimentară, produse chimice, media). După ce a ajuns la putere, Babis şi-a plasat acţiunile la Agrofert într-o serie de fonduri fiduciare, în ideea de a evita conflictele de interese care ar putea apărea în urma dublei sale calităţi, de prim ministru şi patron al Agrofert.

Chiar și așa, premierul Babis a fost acuzat de fraudare a granturilor UE şi a primit critici din partea Comisiei Europene şi a opoziţiei cu privire la dublul său rol de politician care decide subvenţiile UE şi antreprenor care beneficiază de ele.

Miercuri, 20 ianuarie 2021, cotidianul economic ceh „Hospodarske noviny” a informat că opt ţări din UE, printre care se numără în special Germania şi Franţa, au criticat amendamentul cu privire la cota pentru produsele alimentare locale într-o scrisoare trimisă şefului comisiei pentru agricultură din Parlamentul Cehiei, Jaroslav Faltynek.

„Dacă şi celelalte ţări din UE vor începe să facă acelaşi lucru, aceasta ar prejudicia considerabil exporturile Cehiei”, a declarat la rândul său Radek Spicar, vicepreşedintele Confederaţiei industriei şi transportului din Cehia.

Etichetarea produsului românesc nu are cum să fie interzisă la raft

Și România a cochetat cu prezența produselor românești la raft, în proporție de 51%.

În luna mai 2020, pe atunci președintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, Alexandru Stănescu, declara în cadrul unei emisiuni difuzate la Agro TV că s-a discutat adesea de acel procent de 51% de produse alimentare locale la care au survenit o serie de modificări privind aceste produse care sunt etichetate.

„Nu are cum, ca etichetarea produsului românesc, să fie interzisă la raft. Noi am dat o lege și am instituit și acea zi de 10 octombrie pentru ziua produselor românești. Îți trebuie o mare responsabilitate când treci pe etichetă că este produs românesc.

„Au fost mai multe sesizări ale CE și sesizări, dar asta nu înseamnă că etichetarea produselor românești este o problemă. Legea cooperativei ar fi ajutat pentru ca aceste produse au intrat în supermarket, au intrare altfel. Produsul românesc este căutat de consumatorul român.

„În Parlament am creat un grup de lucru pentru acest segment al produsului românesc și așa găsim toate blocajele de ce nu se poate ajunge în supermarket. Vom găsi cele mai eficiente soluții pentru cei care produc produse românești. Este nevoie de materie primă din România, să fie fabricat aici și poate să aibă și steagul României”, spunea la acea vreme Alexandru Stănescu.

Sursă foto: Pixabay (caracter ilustrativ)