Instalarea tinerilor fermieri 2023: Sectoarele prioritare pentru sprijinul de 70.000 EURO/fermă

4

Instalarea tinerilor fermieri va fi una dintre liniile de finanțare deschise de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și în perioada 2023-2027. Aceasta va avea un buget total de aproximativ 250 de milioane, cu o finanțare maximă de 70.000 euro/fermă.

Deși ghidurile solicitantului nu au fost încă publicate, avem câteva prime informații legate de sectoarele care vor avea prioritate la intervenția pentru instalarea tinerilor fermieri.

”Ca o informație legată de instalarea tinerilor fermieri, se pare că partea de legumicultură, precum și creșterea vacii de lapte și de carne, vor fi domenii prioritare, la care se va primi un punctaj suplimentar”, a precizat consultantul Ion Păunel pentru AGRO TV.

De asemenea, se pare că se vor păstra câteva dintre criteriile de departajare din exercițiul financiar precedent, precum nivelul studiilor de specialitate și numărul de exploatații preluate. În plus, femeile care vor să se instaleze ca șef de exploatație vor avea prioritate la finanțare.

”Mai știm că tinerele fermiere care vor dori să acceseze și se încadrează în condițiile de finanțare, vor primi un punctaj suplimentar. Se va păstra din nou nivelul studiilor pentru partea de punctare, începând de la cursuri de calificare, studii liceale sau postliceale și studii universitare, punctajul fiind diferențiat pentru fiecare categorie. Și preluarea de exploatații rămâne în continuare; dacă preluăm o exploatație primim un punctaj, dacă preluăm două, un punctaj și mai bun, iar la trei exploatații preluate este cel mai bun punctaj”, a mai subliniat Ion Păunel.

Sprijinul pe care îl vor primi tinerii fermieri este sub formă de sumă forfetară, fiind de maximum 70.000 euro. Rata sprijinului este de 100% și se acordă în două tranșe: 75% la semnarea contractului de finanțare și 25% după implementarea Planului de afaceri.

Ca dimensiune, pentru a fi eligibilă, ferma trebuie să se încadreze în intervalul de minimum 12.000 SO, respectiv 8.000 SO în zona montană și maximum 100.000 SO.