Instalarea Tinerilor Fermieri – Ce se întâmplă cu rapoartele de selecție de la AFIR

109

Linia de finanțare pentru Instalarea Tinerilor Fermieri (DR-30) a fost închisă, la începutul acestui an, după ce s-au depus peste 5.000 de cereri pe cele două componente: zona montană și zona națională. Totuși, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) mai are încă de lucru pentru finalizarea rapoartelor de selecție.

Având în vedere volumul mare de proiecte depuse, tinerii fermieri vor mai avea, probabil, de așteptat câteva luni până vor afla dacă au obținut sau nu finanțarea. Momentan, AFIR a publicat rapoartele de selecție doar pentru prima etapă, când s-au depus cele mai puține proiecte, din cauza pragului de calitate foarte ridicat.

”Noi avem depuse, pe măsura tânărul fermier, 3.761 de proiecte care trebuie evaluate de către experți, și asta numai pe zona națională. Mai avem încă peste 1.800 pe zona montană. Este o muncă extraordinar de grea.

Pe data de 19 februarie am avut primul raport de selecție, care a vizat proiectele depuse în luna noiembrie: 372 de proiecte pe zona montană și 4 proiecte pe zona națională. Au trecut 2 luni și jumătate și a apărut raportul. Avem un nou raport care se spune că va veni la jumătatea lunii martie, care vizează etapa lunară din decembrie, în care avem 500 și ceva de proiecte pe zona națională. Imaginați-vă când va veni raportul de selecție pentru restul de 3.200 de proiecte.

Deci nu așteptăm un răspuns foarte curând. Procedurile sunt mult mai simple în raport cu anii precedenți, dar sunt foarte multe proiecte depuse, situație în care eu insist pentru debirocratizare și pentru a apela la evaluarea proiectelor în baza consultării altor baze de date, dar nu suntem încă pregătiți ca stat să facem lucrul acesta”, a precizat consultantul Andra Popescu pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Reamintim că prin linia de finanțare pentru Instalarea Tinerilor Fermieri se poate obține un sprijin de 70.000 de euro/beneficiar.

Ministerul Agriculturii lansat măsura în 2023, punând la dispoziția tinerilor fermieri întreaga alocare financiară pentru perioada 2023-2027. Astfel, este puțin probabil ca o altă sesiune de depunere a proiectelor pentru intervenția DR-30 să mai fie lansată până la sfârșitul exercițiului financiar 2023-2027.