Instalarea tinerilor fermieri – Stadiul actual al depunerii cererilor pentru finanțarea de 70.000 EURO

3

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a lansat, la începutul lunii noiembrie, linia de finanțare DR-30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Prin intermediul acesteia, tinerii fermieri pot să acceseze un sprijin nerambursabil de 70.000 de euro.

Deși intervenția este una dintre cele mai așteptate din actualul exercițiu financiar, momentan nu sunt prea mulți beneficiari care se înghesuie pentru a o accesa. Potrivit datelor oficiale de pe site-ul AFIR, doar 167 de cereri de finanțare au fost depuse până acum pentru instalarea tinerilor fermieri.

Zona montană s-a bucurat până acum de cel mai mare succes, cu 165 de cereri depuse pentru această componentă, în timp ce pentru zona montană s-au depus doar 2 cereri de finanțare.

De altfel, specialiștii în accesarea fondurilor europene au avertizat că actualele condiții din ghidul pentru instalarea tinerilor fermieri vor provoca probleme și îi vor îndemna pe unii beneficiari să nu mai depună cereri de finanțare. Totuși, experții se așteaptă ca în următoarea sesiune, când pragul de calitate va coborî la 60 de puncte, să se epuizeze o mare parte din fonduri.